Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek
AKCIÓ 1956-os forradalom és szabadságharc - 15 könyv egy csomagban *
1956-os forradalom és szabadságharc - 15 könyv egy csomagban * - adatlap
Kiadó: Ismert hazai kiadók
Kiadás éve: változó
Borító: vegyes
41,737 Ft-os megtakarítás!:) Most 85%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 48,727 Ft
Könyvudvar ár: 11,160 Ft Akciós ár: 6,990 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A csomagokat csak online rendelésre állítjuk össze, nincsenek elkészítve a Könyvudvarban. Kérjük, hogy bolti átvétel esetén is küldjön előre rendelést!

A csomag tartalma (a linkek új ablakban nyílnak):

 1. Nagy Imre és kora (Tanulmányok, forrásközlések V.)
 2. Magyar exodus - Magyar menekültek Nyugaton 1956-1959
 3. A magyar Golgota
 4. 1956 és a politikai pártok
 5. Emlékezzünk Magyarországra - 1956
 6. Forradalom! - 24 megtalált történet
 7. A snagovi foglyok - Nagy Imre és társai Romániában
 8. A terror hétköznapjai - A kádári megtorlás, 1956-1963
 9. Margó naplója - 1956-1959
 10. Utak 56-hoz, utak 56 után
 11. Rejtett dokumentumok
 12. Diák- és ifjúsági mozgalmak 1956-1958
 13. A Dudás-ügy - 1956 - Létezett e nemzeti bal?
 14. Írók: a feltámadás álma (Újságcikkek 1956. október 23. - november 4.)
 15. Politika: a feltámadás reménye (Újságcikkek 1956. október 23. - november 4.) - Csak a csomag részeként kapható.

A csomagban lévő 15 könyv rövid leírása:

Nagy Imre és kora (Tanulmányok, forrásközlések V.)
A budapesti egyetemisták és főiskolások 1956-ban 
A Nagy Imre Alapítvány könyvsorozatának ötödik kötete az 1956 október-novemberi budapesti egyetemista és főiskolás diákmozgalommal foglalkozó tanulmányokat tartalmaz. Az írások az új kutatási eredményekre támaszkodva nemcsak az ELTE-n és a Műegyetemen lezajlott eseményeket dolgozzák fel, hanem azt is bemutatják, mi történt más fővárosi felsőoktatási intézményekben, beleértve a katonai tanintézeteket is, s beszámolnak a MEFESZ-ről, valamint az egyetemistákat ért megtorlásról is.

Magyar exodus - Magyar menekültek Nyugaton 1956-1959
1956. november-decemberben valóságos menekültáradat indult el Magyarországról Nyugatra, a remélt szabadság, egy félelem és nyomorúság nélküli élet reményében. Kétszázezer ember indult neki a nagyvilágnak. Ez a könyv annak a rettegéssel és reménnyel teli, zűrzavaros pár hónapnak, sokszor évnek a története, ami alatt ez a kétszázezer ember, önmaga sorsát alig kormányozva, hányódott táborok és vizsgálóbizottságok, konzuli osztályok és segélyszervezetek között. Drámákkal és rémtörténetekkel teli idők voltak ezek. Összecsapások. Éhségsztrájk. Rabszolgának eladott magyarok, s legfőképpen: várakozás - és újra várakozás.

A magyar Golgota
A politikai megtorlások vázlatos története Magyarországon 1849-től 1963-ig és egyéb korrajzi történetek
Elég volt a politikai megtorlások hosszú és véres állomásaiból! 1849 óta alig jutott megnyugváshoz ez a szegény Magyarország és társadalma. Julius Haynautól a Kádár-Münnich-Marosán-féle pufajkás seregig már így is túlontúl sok szenvedést, könnyet és keserűséget okoztak megannyi családnak. Így pontot kell tennünk a megtorlásokat megtorlásokkal követő politika után. A megbocsátás szükségeltetik – a demokrácia jegyében, amit – történészként – magam is támogatok. Ennek ellenére azonban ne feledjük: a gyilkosok ma is köztünk vannak.

1956 és a politikai pártok
Politikai pártok az 1956-os forradalomban / Válogatott dokumentumok - 1956. október 23 - november 4.
Szakmai közhelynek számít, hogy az 1956-os demokratikus nemzeti felkelésben a különböző elnevezéssel alakult, a tanácsok szerepét átvevő nemzeti és forradalmi bizottságok, valamint az üzemi bizottságok fontosabb szerepet játszottak, mint a politikai pártok. Kollégáimmal, Benkő Péterrel, Izsák Lajossal, Strassenreiter Erzsébettel és Urbán Károllyal ugyan nem vontuk kétségbe az előbbi megállapítás igazságát, de úgy gondoltuk, hogy fel kellene tárni, össze kellene gyűjteni és közzé kellene tenni a pártok újjáalakulására és működésére vonatkozó forrásokat, hogy tisztázni lehessen, milyen szerepet töltöttek be a kritikus októberi napokban. Vizsgálataink során, az MDP-t és az MSZP-t is beleszámítva, 32 pártnak, pártjellegű alakulatnak, illetve pártalakítási kísérletnek találtuk nyomát. További leírás a könyv adatlapján.

Emlékezzünk Magyarországra - 1956
Tanulmányok a magyar forradalom és szabadságharc amerikai emlékezetéről
Az Amerikában élő magyarok a diktatúra legsötétebb éveiben is őrizték a forradalom emlékezetét. Emlékeiket az 50. évforduló alkalmával könyvekben, honlapokon, interjúkban, dokumentum- és mozifilmekben, konferenciákon, évfordulós megemlékezéseken és koncertekkel idézték fel. A forradalom angol nyelvű amerikai emlékezetével (azzal, hogy a nem magyar származású amerikai állampolgárok, akik nem beszéltek magyarul, mit tudhattak a forradalomról, és hogyan szembesülhettek annak emlékezetével) azonban senki nem foglalkozott. Könyvemben az emlékezés öt legnagyobb színterét egy-egy szűkebb fókuszú tanulmányban elemeztem. A MÉDIA világából a New York Times emlékeztetési stratégiáit és a forradalommal kapcsolatos szóhasználatát vizsgálom. A POLITIKAI EMLÉKEZET kategóriájában a Kádár-rendszer idején Magyarországon szolgált amerikai nagykövetek nyomtatásban megjelent visszaemlékezéseit mutatom be. A TUDOMÁNYOS EMLÉKEZET világából az amerikai egyetemi tankönyvek 56-képét választottam. A forradalom IRODALMI EMLÉKEZETÉBŐL az észak-amerikai prózai hagyatékot tekintem át. A KÉPZŐMŰVÉSZET VILÁGÁBÓL Daday Ferenc Nixon Andauban című festményét mutatom be, de csak miután áttekintettem annak hátterét, Richárd M. Nixon amerikai alelnök magyar menekültek érdekében végzett tevékenységét. Glant Tibor Glant Tibor 1967-ben született Debrecenben. A Debreceni Egyetemen szerzett történelem-angol szakos középiskolai tanári diplomát 1991-ben. Történelemből mester (MA, 1992) és doktori (PhD, 1996) fokozatot szerzett az angliai University of Warwickon. 1991 óta tanít a Debreceni Egyetem Észak-amerikai Tanszékén amerikai történelmet és kultúrát, valamint az amerikai-magyar kapcsolatok történetét. Magyar nyelven a Szent Korona amerikai kalandjáról (1997), angolul az első világháborús amerikai-magyar kapcsolatokról (1998), valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc amerikai emlékezetéről (2007) írt könyvet.
Részletes tartalom a könyv saját adatlapján.

Forradalom! - 24 megtalált történet
Forradalmár műegyetemista lány, a felkelőkhöz átálló katonatiszt, a szabadságharc bukása után még hetekig a Mecsekben harcoló fegyveres. Várandós felesége mellől börtönbe hurcolt tanár, házi feladatáért lecsukott gimnazista, fiát a harcból hazaváró anya megrázó, korábban ismeretlen történetek tárulnak elénk a kötetben 56 mindennapi hőseiről.
A forradalom sokszor véres, olykor tragikus, máskor felemelő pillanatait igazi kincsek hozzák közel az olvasóhoz, hiszen a könyvben szereplő naplóbejegyzések, levelek, illetve memoárok, versek, falfeliratok és rajzok eddig a történészek többsége előtt is rejtve maradtak.
A kötetből megismerhetjük 56 valódi színeit, a megélt történelmet.

A snagovi foglyok - Nagy Imre és társai Romániában
A forráskiadvány az 1956. november végén Romániába hurcolt Nagy Imre és társai ottani tartózkodásával kapcsolatos dokumentumokat tartalmaz. A Román Információs Hivatal Levéltárából a Magyar Országos Levéltárba került iratok főleg a csoport snagovi politikai történetét tükrözik. Megvilágítják a Nagy Imre-csoport tagjainak politikai gondolkodását az 1956-os forradalomról, a Kádár-kormányról, az MSZMP politikájáról, a decemberi KB-határozatról és szemléletesen ábrázolják belső vívódásaikat is. A kötet tisztelgés Nagy Imre és társai emléke előtt, egyben hozzájárulás a forradalom utótörténete egyik, ez ideig viszonylag feltáratlan részének megismeréséhez.

A terror hétköznapjai - A kádári megtorlás, 1956-1963
Az 1956-os forradalom leverése után az új hatalmi elit nem csupán sortüzekkel és a terror más eszközeivel látott neki uralma megszilárdításához, hanem a bíróságokat is igyekezett saját szolgálatába állítani. A forradalom résztvevőivel való tervszerű és tömeges leszámoláshoz szükséges jogi háttér 1957 április-májusára született meg: innentől futószalagon születtek a bíróságokon akár a legsúlyosabb ítéletek is 56 hősei ellen.
A szerző a korabeli dokumentumokat, jegyzőkönyveket, levéltári anyagokat feldolgozva tudományos alapossággal, ugyanakkor a rideg adatok mögött megbújó emberi tragédiákat felvillantva mégis átélhetően mutatja be történelmünknek ezt a sötét fejezetét.

Margó naplója - 1956-1959
A forradalom és utóélete egy kamaszlány szemével
A tizenkét éves Bartos Margit naplót vezetett az 1956-os forradalom napjaiban. Környezetének lelkesedése és aggodalommal terhes várakozása elgondolkodtatta és naplóírásra ösztönözte, ám a forradalom elfojtása után csalódottan hagyta abba az írást. Két évvel később, az évfordulón már kamaszlányként kezdi újra naplóját: a diktatúra legkomorabb éveiben barátságról és szerelemről írt titkos füzetébe.1956-ban az országban fellobogott, majd kihunyt a szabadság lángja, amit a megtorlás látszólag elfojthatott, az emberek azonban saját életüket és vágyaikat nem adták fel. Ahogy Margó is, magukban óvták a szabadság ábrándját. További leírás a könyv adatlapján.

Utak 56-hoz, utak 56 után
Válogatott cikkek, esszék, tanulmányok, 1981-2005
M. Kiss Sándor történész 1981 és 2005 között - többségében a rendszerváltás után - íródott válogatott cikkei, esszéi, tanulmányai kaptak helyet a kötetben, mely az 1956-os forradalom és szabadságharc jubileumának alkalmából látott napvilágot. Az ismert '56-os szakértő írásaiban - mint azt a fülszövegben is olvashatjuk - "igyekszik megtisztítani a forradalom és szabadságharc emlékét mindattól, amit a Kádár-korszak rákent, másfelől kiszabadítani azt az elmúlt másfél évtized során többször tapasztalt politika fogságából." Az előzményekre is kitérő válogatásban feltérképezi a két világháború közötti magyar valóságot, ír a népi írók mozgalmáról, a II. világháborúról és az antifasiszta ellenállásról is - külön érdekessége ennek a témának, hogy a '44-es ellenállók közül sokan ott harcoltak '56 barikádjain is... Ismerteti a kiépülő kommunista diktatúra sajátosságait, majd részletesen kifejti a magyar társadalom 1956-os forradalomhoz vezető útját, illetve - természetesen - a forradalom és a szabadságharc eseményeit. Nagy hangsúlyt fektetett az összeállításban az Államvédelmi Hatóság bemutatására - az e témában fogant három tanulmány számos érdekességet tartogat az érdeklődő olvasók számára. Kitér Nagy Imre személyiségének, a forradalomban betöltött szerepének elemzésére is, valamint áttekinti, hogy Nagy Imre egykori közeli s távoli hívei miként őrzik a hajdani harcostárs emlékét - hiszen a miniszterelnök tevékenységének tisztázása nélkül 1956 története nem érthető meg igazán.

Rejtett dokumentumok
Forrásszemelvények 1956 tanulmányozásához
Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából újabb könyvvel jelentkezett a történész szerzőpáros. A kötet forrásválogatás, többségében eddig nem publikált és rejtett dokumentumok gyűjteménye, amelyek a korabeli hivatalos szervek irataiból kerültek ki. Az első fejezetben a szerzők ismertetik a fegyveres események helyszíneit bemutató térképeket, és válogatást közölnek a központi rendfenntartó erők vezetőinek jelentéseiből.
A másodikban a központi katonai szervek és katonai vezetők beszámolóiból emeltek ki szemelvényeket.
A harmadik fejezet foglalkozik az október 28-ig lövetett sortüzek hivatalos jelentéseivel, míg a negyedik a restauráció újonnan alakult erőszakszervezeteinek tevékenységi körére koncentrál.
Az ötödik és hatodik rész a forradalom leverésének és a megtorlás időszakának eseményeit dolgozza fel. A szerzőpáros a források tükrében rávilágít arra, hogy a megtorlásra tudatosan készült a hatalom, és a felelősség elhárítását már a rendszer kiépítésének elején megkezdte az új berendezkedés. Külön érdekesség, hogy a megtorló perek kapcsán ismét felmerül a koncepciós perek vádja, ami a források alapján számos esetben megalapozott, azonban némi ellentételként olyan peranyagot is bemutatnak, amelyben a bíró szabadabb mozgástérrel rendelkezett a döntésben az elítéltek javára.
Az értékes forrásgyűjtemény az ország egész területéről közöl pontos forráshellyel ellátott dokumentumokat, amelyekhez annotált tartalomjegyzéket, rövidítésjegyzéket is mellékeltek. Az eddig ismeretlen iratokat tartalmazó munka nemcsak kiegészíti, de számos vonatkozásában új megvilágítás alá is helyezi az 1956-os és azt követő eseményeket.

Diák- és ifjúsági mozgalmak 1956-1958
Forradalom - ellenállás - megtorlás (Dokumentumok)
Az ​1956-os forradalom egyik legfontosabb eseménye a kibontakozó diákmozgalom megjelenése a felsőoktatási intézményekben. Ez a mozgalom kiterjedt az egész országra Szegedtől Budapesten át Sopronig és Debrecenig. Számos történeti munka készült a nevezetesebb egyetemeken lezajlott eseményekről, de az egyetemista és főiskolás diákmozgalom átfogó feldolgozása csak az utóbbi években kezdődött meg a kutatóintézetek, egyetemi tanszékek, levéltárak és múzeumok kutatóinak részvételével. A dokumentumkötet nemcsak jelentősen bővíti a már eddig is ismert és publikált forrásanyagot, hanem közli az egyes dokumentumok, röplapok, felhívások megszületésének körülményeit, pótolja azt a hiányt, amelyet az 1956 plakátjait és sajtóanyagát közzétevő, egyébként úttörő munka esetében érzünk. Az egyes dokumentumokhoz csatolt bőséges jegyzettel, vagy akár egy későbbi időpontban született jelentés, feljegyzés közreadásával arról is tudomást szerezhetünk, hogy kik vettek részt egy-egy röplap készítésében, hol terjesztették, sőt milyen megtorlás lett mindennek következménye a forradalom után. A dokumentumkötet az október 23-a előtt diákgyűlésekkel mint a forradalom előtörténetével indít, és a KISZ megalakításának időpontjával zárul. Számos példát találhatunk a kötetben a forradalom utóéletére és a megtorlás témakörébe tartozó, eddig nem publikált vagy kevésbé ismert dokumentumokra vonatkozóan is.

A Dudás-ügy - 1956 - Létezett e nemzeti bal?
Közel hatvan évvel ezelőtt állították bíróság elé és ítélték halálra Dudás Józsefet és Szabó Jánost, az 1956-os forradalmat követő megtorlás első koncepciós perében. 2017 januárjában volt hatvan esztendeje, hogy megkezdődtek az '56-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtását követő, formailag jogi mederbe terelt megtorlások. A szovjet tankokra támaszkodó regnáló Kádár-kormány a szovjet "tanácsadók" hethatós segítségével hozzálátott a koncepciós perek lebonyolításához. Elsőként így került bíróság elé 1957 januárjában Dudás József, a Szabad Nép Székházában működő Magyar Nemzeti Forradalmi Bizottmány (MNFB) elnöke és Szabó János (Szabó bácsi), a Széna téri fegyveresek vezetője. Perüket összevonták, Dudás József elsőrendű, Szabó János másodrendű vádlott lett.
A Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiuma Ledényi Ferenc elnökletével 1957. január 14-én, ötnapos tárgyalás után már halálra is ítélte Dudás Józsefet és Szabó Jánost úgy, hogy még fellebbezési lehetőségük sem volt. A kihallgatások során készült jegyzőkönyvekből kiviláglik , hogy még maguk a vallatók sem tudják pontosan, ki ellen is szervezkedett valójában Dudás és "Szabó bácsi". Nem csoda, hisz némi logikával egyszerűen leképezhető, hogy milyen zavaros is volt a helyzet: a népi demokratikus Hegedűs-kormányt leváltotta a forradalmat felvállaló népi demokratikus Nagy-kormány, és e kormány egyik államminisztere, név szerint Kádár János, szovjet tankok segítségével népi demokratikus ellenkormányt alakított saját kormányával szemben - s most leverve a forradalmat ítélkezik.
Sokáig nem tudhattuk pontosan, hogyan is halt meg Dudás József és Szabó János. A "kivégzés" körülményei mellett sokáig még a sírok pontos helye is ismeretlen volt. Dudás József és Szabó János mint a 301-es parcella mártírjai szerepeltek a köztudatban.

Írók: a feltámadás álma (Újságcikkek 1956. október 23. - november 4.)
Szigethy Gábor három kötetes dokumentumgyűjteménye 1956. október 23. és november 4. között megjelent újságokból tartalmaz tematikus válogatást. Mindegyik kötethez jegyzetanyag kapcsolódik, amelyből az olvasó tájékozódni tud a kor eseményeiről és a ma már nem, vagy csak homályosan emlékezetünkben élő személyek, politikusok, írók, pártfunkcionáriusok legfontosabb adatairól. A három kötet a politikusok, az utca, az írók-értelmiségiek hangulatát, gondolatait, pillanatnyi helyzetértékeléseit gyűjti egybe, hangsúlyosan és vállaltan mindenféle politikus véleményét, a legkülönbözőbb nézeteket valló írók írásait és az utca hangulatának megdöbbentő sokszínűségét tükröző jegyzeteket, riportokat, nyilatkozatokat, színes híreket.

Politika: a feltámadás reménye (Újságcikkek 1956. október 23. - november 4.) - Csak a csomag részeként kapható.
Leírást lásd fentebb.

Ha a könyveket egy csomagban veszi meg, akkor még többet tud spórolni, mintha egyenként tenné a kosarába!

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: