990 Ft alatti könyvrendelést a Könyvudvarban lehet átvenni, postázást csak 990 Ft-tól vállalunk.
Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek
AKCIÓ 6 egyházművészeti könyv egy csomagban
6 egyházművészeti könyv egy csomagban - adatlap
Kiadó: Ismert hazai kiadók
Kiadás éve: változó
Borító: vegyes
11,180 Ft-os megtakarítás!:) Most 73%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 15,170 Ft
Könyvudvar ár: 5,840 Ft Akciós ár: 3,990 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A csomagokat csak online rendelésre állítjuk össze, nincsenek elkészítve a Könyvudvarban. Kérjük, hogy bolti átvétel esetén is küldjön előre rendelést!

A csomag tartalma (a linkek új ablakban nyílnak):

  1. Krisztus-ábrázolások (Válogatás a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiből)
  2. Barokk mennyország - Vallásos képzelet és festett valóság (Maulbertsch freskói a váci székesegyházban)
  3. A psychomachia és a Legenda Aurea
  4. Menny és föld - Arcképek és alkotások a 19. és 20. századi magyar egyházművészet történetéből
  5. Krisztus ikonja
  6. Örök képmás (Képteológia a zsidó-keresztény hagyományban)

A csomagban lévő hat könyv rövid leírása:

Krisztus-ábrázolások (Válogatás a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiből)
Images of Christ : selection from the Hungarian National Gallery's collections
Az ember a Titokra, a végtelenre, a teljességre teremtett lény. Szíve kérdéseire csak Isten a válasz. Minden ölelésben, vágyban, minden szomjban Őt keresi akkor is, ha ez a keresés nem tudatos benne. Látásra, vízióra, boldog látásra [visio beata] vágyunk, amikor Istent leplezetlenül, közelről láthatjuk, amikor magához ölel minket. A Biblia zsoltárainak ősi szövegeiben számos helyen fogalmazódik meg ez az örök és olthatatlan emberi vágy. Csupán egyet idézzünk: „Szívem a szavadra gondol: »Keressétek az én arcomat!« Uram, én arcodat keresem! Ne rejtsd el előlem arcod, haragodban ne vesd el szolgádat!" [Zsolt. 27,8-9]. 
A Biblia hitében élő ember hosszú utat tett meg, míg a názáreti Jézus arcvonásait, alakját szemléli és ábrázolja, mint ahogy Szent Pál apostol írja: „Ő a láthatatlan Isten képmása" (Kol. 1,15], vagy ahogy maga Krisztus mondja Fülöpnek: „Aki engem látott, az Atyát is látta" (Jn. 1,9]. A Fiúban, Jézus Krisztusban válik a keresztény hagyományban felnőtt hívő számára láthatóvá az Atya, mert valójában „Istent nem látta soha senki, az Egyszülött Fiú nyilatkoztatta ki, aki az Atya ölén van" (Jn. 1,18]. „Isten ugyanis, aki azt mondta: »A sötétségből támadjon fény«, világosságot támasztott a mi szívünkben is, hogy fölragyogjon nekünk Isten dicsőségének ismerete Jézus Krisztus arcán." [2Kor. 4,6]. 
A kereszténység ugyanis Krisztus, mindenekelőtt egy arc, a Feltámadottnak az arca. Krisztusban közel jött hozzánk az Isten, és közel jönnek a többiek is. „Krisztusban fölfedezzük, hogy az Isten szeretet, és ez a szeretet erő, amely mozgatja a világot, és bizalom, amely tisztává teszi a tekintetet" - mondja Athénagorasz pátriárka. 
Folytatás és részletes tartalom a könyv saját adatlapján.

Barokk mennyország - Vallásos képzelet és festett valóság (Maulbertsch freskói a váci székesegyházban)
A kismonográfia az 1772-ben felszentelt váci székesegyház Maulbertsch által készített freskóegyüttesét állítja a középpontba. A szerző történelmi, művészettörténeti és teológiai kontextusba ágyazva elemzi a műalkotást, feltárva azokat a befogadói, esztétikai és teológiai szempontokat, amelyek a művészi kompozíció hátterében állhattak.

A psychomachia és a Legenda Aurea
Piero Della Francesca arezzói freskóciklusának ikonológiai problémái
Az ​itáliai reneszánsz művészet egyik legnagyobb festője a toszkánai quattrocento közepén dolgozó Piero della Francesca. Főműve az arezzói San Francesco-templom szentélyének freskóciklusa, amely Krisztus Szent Kereszt-legendájának jeleneteit ábrázolja. Piero della Francesca oeuvre-jének óriási bibliográfiája legnagyobb részben formai – stíluskritikai-problémákat tárgyal, a tartalmi-ikonológiai kérdésekkel nem sokat foglalkozik. Így megelégszik azzal, hogy a koraközépkori Legenda Aureára vezeti vissza a ciklus szcénáinak sorrendjét és mondanivalóját. Ez a könyv azonban egy eddig kellő figyelembe nem vett felirat alapján a Legenda Aurea mellett a korakeresztény klasszikus költő, Aurelius Prudentius Clemens „Psychomachia” című egyik főművének – erre a ciklus egyik szcénájának felirata is utal, – mondanivalójának hatását is hangsúlyozza. Ez a mű a romanika és a gótika egyházművészetének is egy állandó és döntő hatású forrása is volt, következésképpen a szerzőnek megvan a tökéletes historikus fundamentuma hipotézisének teljes hitelességére.

Menny és föld - Arcképek és alkotások a 19. és 20. századi magyar egyházművészet történetéből
Ez a könyv másfél évtizedes publikációs tevékenység és kutatómunka során született, hazai egyházi vonatkozású művekkel kapcsolatos huszonnégy tanulmányt és egy beszélgetést gyűjtött kötetbe. Javarészt plasztikai alkotásokról és szobrászokról esik szó, de két festő – Egry József és Kmetty János – egyházi vonatkozású alkotásait is tartalmazza. A művészek kiválasztása nem követett semmilyen hivatalos kánont, az összeállítás – mint minden válogatás – szubjektív döntés eredménye volt. A művészek és az alkotások sora a 19. század végétől, Fadrusz Jánostól egészen a 21. század elejéig, Csíkszent­mihályi Róbertig ível. A gazdag jegyzetanyaggal kísért tanulmányok alapvetően műtárgyak ismertetését tartalmazzák, de igyekeznek szólni stílusukról, esetleges további sorsukról, más érdekességekről. Ha a szerzőnek volt a művekkel kapcsolatos személyes benyomása, nem hallgatta el, ugyanakkor nem kívánta az olvasóra erőltetni véleményét: igyekezett lehetőleg pártatlan, pontos képet adni az egyes alkotásokról. A fejezetek alapváltozata többnyire a ­Vigilia – továbbá néhány esetben a székesfehérvári Vár, illetve az Alba Regia – folyóiratban jelent meg, 2002-től napjainkig. Öt új tanulmány a jelen könyvben kerül először közlésre.

Krisztus ikonja
Ez a könyv az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb teológiai munkája.
A szerző Bécs városának katolikus érseke, kiváló teológus. Németországban és Franciaországban folytatott pszichológiai, filozófiai és teológiai tanulmányokat, Párizsban teológiai doktorátust szerzett, majd a Fribourgi Egyetemen kapott katedrát mint a dogmatika professzora.
A Krisztus ikonját eddig háromszor adták ki francia nyelven, s nagy népszerűségre tett szert különösen a patrisztika és az ortodox kereszténység iránt érdeklődők körében. Olvasmányosabb formában, ikon-illusztrációkkal kiegészítve a könyvet 1984-ben németül is kiadták, a szerző átdolgozásában. ezt a változatot fordították le olasz majd spanyol nyelvre, és ennek alapján készült a magyar kiadás is a Holnap Kiadó gondozásában.
Schönborn professzor könyve azért tekinthető alapműnek, mert feltárja az ikonfestészet eszmei forrásait. Feleleveníti a kereszténység első évszázadainak eszmevilágát, a krisztológiai vitákat, majd megismertet azoknak az egyházatyáknak a nézeteivel, akik a képrombolók ellenében megvédték a Krisztus-képmás evangéliumi alapjait. A könyv közérthető gondolatmenetei hozzásegítik az olvasót ahhoz, hogy mélyebben megértse az ikonográfiai fejlődés teológiai hátterét és magukat az ikon-ábrázolásokat.
Részletes tartalom a könyv saját adatlapján.

Örök képmás (Képteológia a zsidó-keresztény hagyományban)
A kötet filozófia, logika, kultúrtörténet és ikonteológia egyik kitüntetett, a kereszténység valamennyi irányzatát érintő kérdéskomplexum átfogó vizsgálata.
A tanulmányok jeles szerzői, a többi között Tatár György, aki például a zsidó képtilalom és a névteológia összefüggéseit vizsgálja különös tekintettel a kabbala nyelvelméletére, vagy Szilágyi Ákos, aki a pravoszláv, azon belül is az orosz képtisztelet egyik legérdekesebb és talán a legkevésbé felderített metafizikai hátterére hívja fel a figyelmet.
A könyv többféle tudományág iránt érdeklődő, illetve többféle kulturális tradíció kötelékébe tartozó olvasóközönség érdeklődésére számíthat.

Ha a könyveket egy csomagban veszi meg, akkor még többet tud spórolni, mintha egyenként tenné a kosarába!

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: