Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek
AKCIÓ 7 magyar író egy csomagban
7 magyar író egy csomagban - adatlap
Méretek: SZ: 13cm M: 19cm
Kiadó: Nap
Kiadás éve: változó
Borító: keménytáblás
14,810 Ft-os megtakarítás!:) Most 83%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 17,800 Ft
Könyvudvar ár: 4,330 Ft Akciós ár: 2,990 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A csomagokat csak online rendelésre állítjuk össze, nincsenek elkészítve a Könyvudvarban. Kérjük, hogy bolti átvétel esetén is küldjön előre rendelést!

A csomag tartalma (a linkek új ablakban nyílnak):

  1. Szomory Dezső emlékezete - Az irgalom hegyén
  2. Milyen volt - In memoriam Juhász Gyula
  3. Ének a szegénységről - In memoriam Móra Ferenc
  4. Virgonc szavak virgonc királya - In memoriam Tersánszky Józsi Jenő
  5. Gelléri Andor Endre emlékezete - Villám és esti tűz
  6. Tengertánc - In memoriam Örkény István
  7. Kós Károly emlékezete - Kiáltó szó

A csomagban lévő hét könyv rövid leírása:

Szomory Dezső emlékezete - Az irgalom hegyén
"Mindenki roppant örült, amikor megszülettem, és egészen rózsaszínű voltam, mint egy kövér barack az élet fájáról, amikor a dajkám kirohant velem a nagy udvarra és felmutatott, mint a dauphint volt szokás Versailles-ban vagy mint a kis malacot falun karácsonykor, és drága öreg Podmaniczky Frigyes épp akkor jött arra Liszt Ferenccel, aki megpaskolt és megszagolt, s azt mondta: 'Ejnye, be jó szaga van!' A leányok rögtön szaladtak a friss pelenkáért, miközben réveteg kék tekintetem a Liszt fehér sörényén pihent, s gondoltam: zenész leszek, mint ő! Éveken át a Zeneakadémiában a legfinomabb harmóniákban nevelkedtem és a kegyes tanítórendi iskolában is én voltam a legjobb énekes őszi délutánokon, mikor az egész osztály mélán bőgött, mint a fiaborjú. Később írtam egy operát, két operát saját szöveggel, és ifjúi képzeletem titánhegységek, mélységek és patakzások fantasztikus szcenáriumát építgette a wagneri tradíciókban, amikor, hirtelen, inkább a szöveg vonzott, mint a zene, azaz a zene a szövegben. Borzasztó sokat írtam, költöttem és komponáltam Rollinat mintájára zenét, verseket, mindent, s végre megírtam gerjedő erotikákban A Nászéj című első darabomat, mert már tizenhat éves voltam, és a nőnek nem volt többé titka előttem. Kimerülten, álmokban s vágyakban megtörötten, kimentem Párisba, ahol talán húsz évig voltam hetérák, színésznők, nagy írók és démonok kegyence, s bejártam, majdnem gyalog, a nagy utakat mindenütt, sokszor eltikkadva, hazavágyva, nagyszerű zokogásokkal magányos éjszakák mélyén, amikor nem ment senki az utcán, csak én, és csak azért, mert az utca rabja voltam, elhagyatott és hajléktalan. Holott mindenki azt hitte rólam, én vagyok Lord Vincent Churchill, és Daudet azt mondta: 'Tu essi beau et élégant!', és én nem mondtam semmit, csak elgondoltam, drága öreg Podmaniczky Frigyes és Liszt Ferenc, ha élnének, mostan talán elhívnának vacsorára egyszer." (Szomory Dezső: Önéletrajz)

Milyen volt - In memoriam Juhász Gyula
​Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Juhász Gyula. Ez a négy név évtizedekig együtt szerepelve fémjelezte a Nyugatot a magyar irodalom tankönyvekben. Ez a négy költő-óriás a fejekben megbonthatatlan egységgel élt, még rangsor se nagyon készült közöttük. A 20. század végén aztán külön életet kezdtek élni. Kosztolányi az élre ugrott, ismert, sokat olvasott, népszerű író maradt, Babits a keveseké lett, Tóth Árpádot és Juhász Gyulát pedig csak a "vájtfülűek" emlegették. És aztán egyszer csak, a 21. században, Juhász Gyula már a tankönyvekből is száműzetett. Ebben az éppen "kiűzetett" állapotban lett készen a Nap Kiadó legújabb In memoriam-kötete, egyik az utolsók közül, mert a sorozatot a 2006-ban elhunyt szerkesztő, Domokos Mátyás lezárta.
A 67 kötetből ez a 65. Ebben a 20. századi magyar írókat bemutató sorozatban, mely az In memoriam és Emlékezet sorozatcímeket viseli, Domokos Mátyás válogatásában Juhász Gyula benne van. A szegedi költő életútját a szegedi irodalomtörténész, Lengyel András mutatja be a recepció tükrében, nem véletlenül, több szegedi író és irodalomtörténész írásán keresztül. A kötet alcíme (Milyen volt) a sorozat szokásához híven az egyik leghíresebb, legtöbbet idézett Juhász Gyula-vers címe. Érzékeny lelki alkata, "betegsége", szegedi hírlapírói és költői léte elevenedik meg a kortársak (Kosztolányi, Somlyó Zoltán, Babits, Tóth Árpád) kritikáiban és írásaiban. Juhász Gyula többször is öngyilkosságot kísérelt meg, szomorú, társtalan és magányos életet élt. Két verseskönyve, egy elbeszélése jelent meg rövid életében, összegyűjtött versei később igen sok kiadást értek meg. Cikkei azonban számosan láttak napvilágot.

Ének a szegénységről - In memoriam Móra Ferenc
Mindenki ismeri a nagy szegedi író egyik legszebb, legmeghatóbb elbeszélését a csaló Pétörről, aki az iskolai ingyentejet csodálatos önmegtartóztatással adja oda loppal Marika húgocskájának. Előadóestjein megrázó erővel tolmácsolja ezt az írói remeket, mint kedvelt repertoárdarabját a kiváló előadóművész, Palotai Erzsi. A novelláról mindeddig annyit tudtunk, amennyit az új Móra-sorozat megfelelő kötetének jegyzeteiben az író életművének kitűnő ismerője, Vajda László elmond. Két változatát ismertük, az elsőt 1929-ből, s ez került bele a Móra halála után megjelent Göröngykeresés című kötetbe.

Virgonc szavak virgonc királya - In memoriam Tersánszky Józsi Jenő
Az In memoriam sorozat célja és rendeltetése, hogy elsősorban a XX. századi magyar irodalom jelentős alkotóinak és immár klasszikus értékű életműveiknek a bemutatását szolgálja az egyes írók munkáival, világával, szellemi sorsával foglalkozó esszék, tanulmányok, kritikák, levelek, személyes jellegű dokumentációk stb. felhasználásával. A sorozat köteteit tehát úgy is lehetne jellemezni, mint olyan monográfiát, amelynek többtucatnyi szerzője van: az író korának és utókorának irodalmi köztudata, esetenként 60-70 különböző szerző változatos műfajú írásainak a tükrében.

Gelléri Andor Endre emlékezete - Villám és esti tűz
Emlékezet sorozatunk újabb kötete annak a 20. századi tragikus sorsú magyar elbeszélőnek a világát mutatja be a kortársak és utókora nézőpontjából, akit Kosztolányi Dezső tündéri realistának nevezett. A modern magyar próza különös, varázslatos, egyedülálló alkotója volt; írásaiban idő fölötti érvénnyel jelenik meg a 30-as évek kispolgári, proletár világának a légköre, emberei; mély együttérzéssel és részvéttel ábrázolt sorsok, amelyeket Gelléri egyedülálló írói erővel idézett meg írásaiban, és ez a magyarázata annak, hogy saját kora legkiválóbb írói nagy lelkesedéssel fogadták írói jelentkezését.

Tengertánc - In memoriam Örkény István
"[...] Én megpróbáltam úgy írni, mintha én egy felnőtt nemzet írója lennék. Tehát nekem a másik sohasem volt nálam tudatlanabb, tájékozatlanabb, védtelenebb, hanem mindig velem teljesen egyenrangú. De hát mitől felnőtt egy nép? Ezt nagyon nehéz megmondani. Én azt hiszem, hogy felnőtt egy nép akkor, amikor nemcsak iróniára, hanem öniróniára is képes. Felnőtt nép az angol, mely egy Shaw-t, aki - magyarán mondva - a szemükbe köpött, ünnepelve szeretett. És felnövekvőben van a magyar nép is, mert végül is nagyon sok olyan költőnk és írónk van már, aki azt az írói alapszituációt próbálja megvalósítani, hogy egyenrangú félnek tekinti a másikat..." (Örkény István: [Úgy írni...]

Kós Károly emlékezete - Kiáltó szó
Kós Károly eredetileg a modern magyar építőművészet területén alkotott, új stílust teremtve, maradandó értékeket. 1919 után pedig írásaival a magára maradt erdélyi magyarság számára mutatott utat szépírói munkásságával: regényeivel, elbeszéléseivel, és a címadó röpiratával, amely a transsylvanizmus koncepcióját fogalmazza meg, miszerint az erdélyi magyarságnak az új viszonyok között kell megteremtenie mindazt, ami teljes életének, gazdasági és kulturális boldogulásának a feltételeit jelenti, megőrizve mindazt, ami a magyarságtudatának fennmaradásához elengedhetetlen.

Ha a könyveket egy csomagban veszi meg, akkor még többet tud spórolni, mintha egyenként tenné a kosarába!

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még