990 Ft alatti könyvrendelést a Könyvudvarban lehet átvenni, postázást csak 990 Ft-tól vállalunk.
Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

A fekete város - Mikszáth Kálmán - Holló Diákkönyvtár *

A fekete város - Mikszáth Kálmán - Holló Diákkönyvtár *
A fekete város - Mikszáth Kálmán - Holló Diákkönyvtár * - adatlap
Méretek: SZ: 19cm M: 12cm
Kiadó: Holló és Tsa
ISBN:9789639388406
Oldalszám: 496
Borító: puhatáblás
Könyvudvar ár: 690 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Mikszáth utolsó, már halála után megjelent regényének, A fekete városnak története nagy történelmi események árnyékában zajlik, s bár némelykor hozzájuk hurkolódik a mese fonala, valójában szinte teljesen független tőlük. A középpontban az egykori szepesi alispán, Görgey Pál és Lőcse város háborúskodása áll - egy olyan hosszúra nyúlt ütközet, amelyben kétféle rendi gőg (a nemesi és a polgári) csap össze, egyszersmind azonban sokféle ember is: a kételyektől gyötört és a kétely nélküli eltökéltek, a megszállott életörömkeresők, az ingerlékenyek és a rezignáltak, az ártatlanok, a tiszták, az erkölcs nélküliek, a következetesek és az alkalmazkodók, a bátrak és gyávák, bölcsek és ostobák.

Mikszáth utolsó nagy regényét először a Vasárnapi Újság közölte, folytatásokban, 1908 és 1910 között. Néhány hónappal a halála előtt fejezte be. Mire könyv alakban is megjelent (1911-ben), az író már nem élt.
A témát Görgey Istvánnak A Görgey-nemzetség története című tanulmányában találta. De sokat jelentett az író számára szombat esti asztaltársasága, amelynek Görgey Istvánon kívül Takáts Sándor történész is tagja volt. Takáts így idézte föl ezeket az estéket:
"Rendkívül szeretvén a históriát, rendszeresen tárgyaltuk a Habsburgok három századát. Természetesen nem oly dolgokról esett szó, amik könyvekben is olvashatók, hanem olyan tárgyakról, melyek a magyar regényíró lelkébe hatnak. Mikszáth olykor-olykor megállított a beszédben, nagy szemében a lelkesedés tüze csillogott, s jókedvvel kiáltotta: Megállj! ez nekem való... A fekete város című regényében nemcsak fölhasználja azokat az ismeretlen adatokat, miket ez alkalommal hallott I. Lipót koráról, de még ki is színezte azokat."
A regény folyóiratbeli megjelenése után Mikszáth így vallott művéről: "A megtörténhetés illúzióját fenn kell tartani. Ez az egyetlen törvény, mely az írót kötelezi... Legjobb tehát úgy venni, hogy az egész regény költött, mint ahogy költött is... Mert nem valamely család igaz történetét akartam papírra vetni, hanem egy kornak az igazi levegőjét. Mert hiszen az író... kitölti a hézagokat saját fantáziájával, nagyít, zsugorít, elhallgat, amint az ő művészi érzéke megkívánja."

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: