Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

A Kalinyingrád-paradigma (Múzeumföldrajz)

Szerző: György Péter
A Kalinyingrád-paradigma (Múzeumföldrajz)
A Kalinyingrád-paradigma (Múzeumföldrajz) - adatlap
Méretek: SZ: 15cm M: 21cm
Kiadó: Magvető
ISBN:9789631427189
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 329
Borító: keménytáblás
1,500 Ft-os megtakarítás!:) Most 50%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,990 Ft
Könyvudvar ár: 1,490 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Múzeumföldrajz Húsz év telt el a kommunizmus bukása óta, s ez nem kevés, hogy szembenézhessünk e múlt holt és élő örökségével. György Péter ehhez a hajdani birodalom, a Szovjetunió két fontos helyszínére, Moszkvába és Kalinyingrád/Königsbergbe vezet el minket, hogy az épített környezet, a huszadik századi és kortárs művészet, a múzeumok segítségével rátaláljon új gondolkodási irányokra, célokra, szereplehetőségekre. Lehet-e a szocreál "nagy stílus", milyen szerepet játszott a szocart, miért és hogyan helyérzékeny a kortárs (orosz) művészet? Laboratórium vagy "templom" a múzeum? Mi a viszonya a művésznek és a kurátornak napjainkban? A Kalinyingrád-paradigma lebilincselő példatár: megmutatja, hogy a társadalmi, történelmi környezet, a művészet és intézményeinek közös vizsgálata életünk milyen, eddig láthatatlan összefüggéseit tárhatja fel.

„Otthon éreztem magam, hiszen a volt szocializmus kontinensén, süllyedő földjének egyik, még vízfelszín feletti szigetén álltam. Ama bizonyos kulturális térrendszer egyik pontján, ahol a nemzedékem javarészt felnőtt: született akár Kalinyingrádban, Budapesten, Varsóban vagy épp Lipcsében, illetve Kolozsváron. Megannyi nyelv, megannyi eltérő történelem ellenére ugyanaz áz érzés fog el, ami a kolozsvári lakótelepet, a búkaresti toronyházakat, a geometrikus rács szerinti pétervári vagy épp a lustán kanyargó moszkvai mellékutcákat, Drezdát, Varsót, Prágát idézi - ahol egykor jártam és éltem: a mi birodalmunkban.
Kalinyingrádban otthon voltam azonnal. Ez a felismerés kétségbe ejtett és elbűvölt, mindenesetre kétségkívül azzal szembesített, hogy - függetlenül eszméinktől - milyen kíméletlenül erős a Raumgeist, az épített tér hatalma mindannyiunk felett."

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: