Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

A legszebb magyar várak

A legszebb magyar várak
A legszebb magyar várak - adatlap
Méretek: SZ: 26cm M: 34cm
Kiadó: TKK
ISBN:978963510672
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 48
Borító: keménytáblás
200 Ft-os megtakarítás!:) Most 8%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,490 Ft
Könyvudvar ár: 2,290 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Járjuk be együtt a legszebb magyar várakat az ország területén. A magyar történelem emlékhelyei ezek az ódon épületek, amelyek sok esetben még romjaikban is impozánsak és igen látványosak, még a könyv színes lapjain keresztül is. A várakat számos színes kép mutatja be, és a lényegre törő szövegekből minden fontos dolgot megtudhatunk a várakról, erődökről. A kötet egy izgalmas áttekintés hazánk legfontosabb várairól, nem csak történészeknek. 

 

A könyv tartalma:

Boldogkőváralja, Budapest, Csesznek, Csókakő, Diósgyőr, Drégelypalánk, Eger, Esztergom, Füzér, Gyula, Hollókő, Kőszeg, Nagyvázsony, Nógrád, Pécs, Sárospatak, Siklós, Simontornya, Sirok, Sümeg, Szigetvár, Tata, Visegrád

 

részletek:

Boldogkőváralja

"Boldogkő vára egy hatalmas riolittufa tömbön magasodik, a XIII. század máso­dik felében épült. Az elsőként 1295-ben ,,castrum Boldua” néven említett vár 1300-ban ..."

 

Budapest

"A tatárjárás után IV. Béla a budai Várhegyen erődvárost építtetett. A tornyokkal erősített várfalak a hegy peremvonalán épültek fel. Nagy Lajos a Várhegy déli részén építtette fel a királyi várat... "

 

Csesznek

"A várat Cseszneki Jakab építette az 1260-as években a Bakony egyik mészkőszirtjének a gerincén. A XIV. század elején a vár a Csák család tulajdona lett. 1326-ban már Károly Róbert birtokában volt..."

 

Csókakő

"A Vértes-hegység legnyugatibb platójára épült a 700 esztendős Csókakő vára. A terület legkorábbi birtokosai a Csákok voltak. A birtokukban lévő várról már egy 1299-ben kelt oklevél említést tesz...."

 

Diósgyőr

" XIV. század elején az Ákos nembéli Ernye fia, István nádor – diósgyőri kúriája mellett egy sziklán – ovális alakú kővárat építtetett, amelyet Újvárnak neveztek. 1316-ban, a nádor halála után lázadó fiaitól Károly Róbert elkobozta."

 

Drégelypalánk

"A várat 1285 előtt építhette a Hont-Pázmán nemzetség egyik tagja. Később Csák Máté, a környék legnagyobb földesura birtokolta. Csák Mátétól Károly Róbert elkobozta a várat, amely 1390-ig királyi birtok maradt...."

 

Eger

"Valószínűleg már Szent István uralkodása alatt erődítmények védték az egri székesegyház és püspöki palota épületeit. A püs-pökség központját a tatárok 1241-ben feldúlták és felégették. 1248-ban IV. Béla jelentős adományokkal kárpótolta a püspökséget, hogy a helyreállítási munkákat segítse, ekkor indult a székesegyház gótikus stílusú újjáépítése is... "

 

Esztergom

"Egy római erőd romjain az első középkori várat Géza fejedelem építette. 969 és 975 között itt született fia, Szent István, aki az ezredfordulón a várban érsekséget alapított. Később a vár ispáni székhely is lett. III. Béla a vár déli szikláján új lakótornyot épített..."

 

Füzér

"A várat feltehetően az Aba nemzetségből származó Andronicus mester építette a XIII. század első harmadában. Tőle II. András vásárolta meg. Az erősség kezdetben egy ovális falgyűrűből állt, a hegy legvédettebb pontján egy palotaépülettel. IV. Béla lányának, Anna hercegnőnek adta. .."

 

Gyula

"A várat a város belterületén téglából építtette Zsigmond király hű hadvezére, Maróti János macsói bán 1405-től kezdve, késő gótikus stílusban. A téglalap alakú vár belső udvarát övező palotaszárnyak kiépítését fia Maróti László folytatta a XV. század első felében..."

 

Hollókő

"A XIII. század végén a Kacsics nemzetség Illés ágának tagjai építtették a várat. Birtokosai 1310-ben Csák Mátéhoz csatlakoztak, így annak rozgonyi veresége után Károly Róbert elkobozta tőlük várukat, s hívének, ..."

 

Kőszeg

" Kőszegi család névadó vára a mai város fölé magasodó Óház-hegyen álló torony volt. Az elsőként 1246-os osztrák háborúban említett várról nem tudni, hogy ez a hegyi vár, vagy a megerődített város sarkában emelt négytornyos alsóvár volt e. Ez utóbbiról azt lehet biztosan tudni, hogy az 1270-es években már bizonyosan állt. A nagyhatalmú Kőszegiek a XIII. század második felében erős váraikra támaszkodva gyakran harcoltak az osztrák hercegek és a magyar királyok ellen is..."

 

Nagyvázsony

"A várat a XV. század közepén építette a Vezsenyi család. A család férfiági kihalása után, 1472-től Mátyás király birtokolta, aki Kinizsi Pálnak adományozta. Mátyás halála után Miksa egy időre megszállta, Kinizsi 1494. évi halála után özvegye, Magyar Benigna örökölte, akinek második férje, Horváth Márk fejezte be a vár késő gótikus kiépítését..."

 

Nógrád

"István király a vármegyerendszere egyik központjául szemelte ki, de az Árpád-kori ispáni vár nyomai nem maradtak fenn. Ispánjának első említését 1108-ból ismerjük. 1272-ben már a váci püspökök birtoka. 1284-ből a vár erődítéséről van adat. A XV. században a husziták ellen megerősítették..."

 

Pécs

"A római Sopiane temetőjének helyén épült fel az 1009-ben alapított pécsi püspökség katedrálisa – amelybe Péter királyt 1041-ben eltemették, mellette a püspök palotája. 1064-ben tűzvész pusztította el a templomot és a palotákat, amelyeket a következő évtizedekben újjáépítettek. Valószínűleg már a kezdetekben falak övezték a püspöki központ épületeit. Körülépítették a székesegyház és a püspöki palota védelmére..."

 

Sárospatak

"A város központját 1534–37 között Perényi Péter vette körül falakkal. Az erődítmény sarkába sarokbástyás kastélyt emelt, amelynek központjába egy hatalmas reneszánsz lakótorony épült, a Vöröstorony. Az újonnan elkészült várban került sor 1537-ben Ferdinánd és János király követségeinek béketárgyalásaira. Perényi Péter építkezéseit fia, Gábor folytatta..."

 

Siklós

"Az egyik legépebben fennmaradt magyar várat a XIII. század második felében építették. 1308 után Siklósi Péter várnagya visszaverte a Károly Róbert ellen lázadó és várra támadó Kőszegi János hadait. 1387-ben Siklósi Miklós Zsigmond ellen fordult, ezért a király elvette tőle a várat, majd a Garaiaknak adományozta azt..."

 

Simontornya

"A vár legrégebbi részét, a szabályos négyzetes alaprajzú belső várat és a később lebontott öregtornyot Simon alországbíró építtette a XIII. század második felében. Halála után Károly Róbertre szállt, majd a király 1324-ben a Hencfi családnak adományozta, akiktől 1347-ben a Lackfiak örökölték... "

 

Sirok

"A település fölött emelkedő riolittufa hegyen álló várat az Aba nemzetség Bodon ágának tagjai építették. 1320-ban Károly Róbert hadvezérei tőlük foglalták el, királyi várként különböző támogatóinak adományozta. Nagy Lajos várnagya Domoszlai Miklós 1372 körül felújíttatta, majd zálogbirtokként megkapta a királytól. ..."

 

Sümeg

"A 270 méter magas hegycsúcsra a veszprémi püspök a XIII. század második felében építtette a várat. Az első ismert ostromára 1440-ben került sor, amikor V. László hívei sikertelenül próbálták bevenni az I. Ulászló pártján álló püspök erősségét. Az épületet később Vetési Albert püspök jelentősen átépítette és kibővítette...."

 

Szigetvár

"1420 körül épült fel egy kis négyzet alapú vár egy mocsárban lévő szigeten, innen a Szigetvár név. Építőjének, Szigeti Oszvaldnak az unokája később az egyik sarokhoz épített kör alaprajzú toronnyal bővítette. 1463-ban a Garaiak, 1471-ben a Török család birtokába került. A mohácsi csata után Szigetvár rendkívül jelentős végvár lett. Török Bálint először Szapolyait, majd Ferdinándot támogatta..."

 

Tata

" vár első épületét az Öreg-tó partján, a mai helyén a Lackfi család építette a XIV. század második felében. 1397-ben a király elleni lázadás miatt Lackfi Istvánt Zsigmond kivégeztette, a várat elkobozta. 1397–1409 között épülhetett fel a részben ma is álló belsővár. Zsigmond király,..."

 

Visegrád

"A IV. századi római castrumból kialakított államalapítás kori visegrádi várat 1242-ben a tatárok elpusztították. Utódát IV. Béla és felesége építette fel a szomszédos hegyen, egy őskori földvár helyén. Az 1247 körül elkezdett fellegvár már 1251-ben készen állt, az alsóvár pedig feltehetően 1265-re elkészülhetett. III. Endre halála után 1305-ig Vencel cseh király birtokolta..."

 

A mai Magyarország területén szinte csak romos várak maradtak: a Rákóczi-szabadságharc után a Habsburgok a többségét felrobbantották, hogy ne szolgálhassanak támaszpontul egy esetleges újabb felkelésnek. Így járt Eger vára is. A kövek egy részét a környékbeli lakosok elhordták, és építkezéseikhez használták fel. Mégis maradt néhány vár, amelyik még romjaiban is impozáns, és érdemes meglátogatni.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még
Európa bástyái
Könyvudvar ár: 1,990 Ft
A magyar vidék kincsei
Könyvudvar ár: 1,990 Ft
Világhírű magyarok
Könyvudvar ár: 1,990 Ft
Madárlexikon
Könyvudvar ár: 990 Ft
Csodálatos kutyák
Könyvudvar ár: 2,290 Ft