Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

A politikum filozófiája. Bence György-emlékkönyv *

A politikum filozófiája. Bence György-emlékkönyv *
A politikum filozófiája. Bence György-emlékkönyv * - adatlap
Méretek: SZ: 12cm M: 19cm
Kiadó: Gondolat
ISBN:9789636932473
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 200
Borító: puhatáblás
460 Ft-os megtakarítás!:) Most 18%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,450 Ft
Könyvudvar ár: 1,990 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Bence György a rendszerváltás utáni időszakban elsősorban 20. századi politikai eszmetörténettel foglalkozott, a politika és politikai filozófia összefüggéseit tanulmányozta. Válogatott politikai filozófiai tanulmányok 1990–2006 című posztumusz kötetében megjelent tanulmányai és esszéi a politikai jelenségek filozófiai eszmetörténeti szempontú elemzésére tesznek kísérletet. A kötet egyik írásában így fogalmaz: „Az utolsó harminc évben virágzó akadémiai diszciplínává vált politikai filozófia mintegy felülről tekint a politikára. Ezért nem sokat tud kezdeni azzal a jelenséggel, hogy a közvélemény szemében a politika gyanús vállalkozás, a politikus kétes figura. De létezik egy olyan politikai filozófia is, amely magából a politikai életből, a politikától elválaszthatatlan konfliktusokból indul ki. Ennek az irányzatnak a kulcsszava a »politikum«. A politika nem csak a gazdasági és társadalmi érdekek, a morális és ideológiai célok megvalósításának eszköze. Saját célja és méltósága van, mely nem kevésbé fontos, mint azok a célok, melyeknek alá szokták rendelni. Sőt, vannak olyan gondolkodók, akik a »politikum«-ról beszélvén egyenesen azt akarják mondani, hogy a politika fölötte áll mindezeknek a céloknak. A »politikum« filozófiája nem veszélytelen. De mindenképp van egy előnye: szembenéz azokkal a veszélyekkel, amelyeket az akadémiai politikai filozófia főárama elkerül.”

Bence a politikum sajátosságára vonatkozó vizsgálódásainak kiindulópontjául Hannah Arendt, Carl Schmitt, Leo Strauss, Eric Voegelin és Isaiah Berlin művei szolgáltak.

A tanulmánykötetben olyan írásokat közlünk pályatársaitól, diákjaitól, amelyek a Bence érdeklődéséhez közel álló tudományterületek kimagasló színvonalú munkái, így remélhetőleg a politikai filozófia iránt érdeklődő szélesebb közönség számára is fontos gyűjteményt kínálhatunk.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még