A száműzött bíboros

Szerző: Csonka Emil
AKCIÓ A száműzött bíboros
A száműzött bíboros - adatlap
Méretek: SZ: 15cm M: 20cm
Kiadó: Babits
ISBN:963780689x
Kiadás éve: 1993
Oldalszám: 307
Borító: puhatáblás
400 Ft-os megtakarítás!:) Most 79%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 500 Ft
Könyvudvar ár: 390 Ft Akciós ár: 100 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

MINDSZENTY JÓZSEF bíboros. Esztergom érseke, Magyarország prímása nyolc évet töltött börtönben, tizenöt évet a budapesti amerikai követség asylumában. Fogsága előtt mintegy három évet működhetett prímási tisztségében, a követségről történt távozása után pedig kerek három és fél esztendőt élt külföldön, száműzetésben.
Ennek a három és fél évnek a történetét dolgozza fel ez a könyv, vagyis a bíboros életének egyik legfontosabb és legdöntőbb szakaszát. Azt az időszakot, amikor szabadon ténykedhetett, beszélhetett, mikor befejezte és közreadhatta emlékiratait s végigutazhatott öt kontinensen, valóságos lelki fejedelemként látogatva a világon szétszórt magyar kolóniákat. Erre az időszakra esik a Vatikán keleti politikájának legválságosabb ideje s ebből származóan a „konfliktus" a bíboros és a pápa között.
Mindszenty Emlékiratai ezt az időt csak futólag érintik, Csonka Emil könyve viszont teljes részletességgel és eddig ismeretlen adatokkal.
Csonka Emil ennek a három és fél évnek a feldolgozásával alapos forrásmunkát ad a későbbi történetírás kezébe, egyben izgalmas olvasmányt nyújt a kortárs olvasónak. Az események kronologikus sorrendje, világos tagolása, a könyv információ-gazdagsága, a személyes értesülések sokasága, a bíborossal fennálló közeli kapcsolat, beavatott személyek adatainak felhasználása, a keleti politika rugóinak elemzése, a vatikáni bronzkapu mögött történtekben való feltűnő jártassága — mindez emeli a munka értékét és érdekességét.
Emellett választ keres és választ ad izgató kérdésekre. Miért és hogyan került sor Mindszenty száműzetésére? Milyen titkos megállapodások gyaníthatok a száműzetés és a későbbi felmentés, prímás: tisztségének elvétele mögött? Mi volt I. Pál pápa személyes szerepe, milyen emberi és politikai párhuzam vonható a pápa és a bíboros között?
Csonka Emil könyve fontos tudományos hézagpótló mű, ugyanakkor drámai események hiteles, érdekfeszítő ábrázolása.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még
Templomszáj
Könyvudvar ár: 190 Ft 100 Ft
Bagdadi töredékek
Könyvudvar ár: 390 Ft 100 Ft
Örömvadászok
Könyvudvar ár: 490 Ft 100 Ft
2 vélemény