Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

A szem önéletrajza (Válogatott versek)

Szerző: Paul Auster
A szem önéletrajza (Válogatott versek)
A szem önéletrajza (Válogatott versek) - adatlap
Méretek: SZ: 14cm M: 19cm
Kiadó: Barrus
ISBN:9789638672575
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 99
Borító: puhatáblás
990 Ft-os megtakarítás!:) Most 50%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 1,980 Ft
Könyvudvar ár: 990 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

„A világ a fejemben van. Testem - a világban", írja a húszéves Paul Auster 1967-ben, s e filozofikus, enigmatikus kijelentés költészetének egyik alapkérdésévé lett. A nálunk főként regényeiről ismert Auster ugyanis pályája kezdetén furcsa, meditatív, komor, bonyolult zeneiségű, tudatosan improvizatív költeményekben próbálta a nyelvet tapasztalatai kifejezőeszközévé tenni, s feltérképezni segítségével az észlelést a közléstől elválasztó falakat. A fal, a kő, a föld, a hús a vér, a csend visszatérő motívumok e versekben, melyek sokkal inkább emlékeztetnek a francia szürrealisták alkotásaira, mint a modern amerikai költészetre. A véletlen, a fogódzók nélküli, múlt és jövő nélküli jelen terében visszhangzó szavak különös világba vezetik az olvasót: a néma szem és a kimondott szó közötti senki földjére.

Az elhallgatás, a közlés minimuma, a lecsupaszított, szimbólummá merevített leírás, a váltakozó hangnem: hol a beatköltészetre emlékeztető recitatív élőbeszédszerűség, hol a már-már biblikus pátoszig fokozott átretorizáltság jellemzi Paul Auster, a nálunk regényeiről ismert amerikai író líráját. Most közreadott válogatott kötete időrendben visszafelé haladva hetvenes évekbeli költészetét prezentálja. Az elvont képek mögött felismerhetők az író aktuális üzenetei, némely verse kimondottan politikai, társadalmi aktualitást hordoz, Kelet és Nyugat viszonya az egész köteten végigvonul.

Ám Auster mindent a lét egyetemesebb síkjáról közelít meg, ahol minden kérdés megkérdőjeleződik, értelmüket vesztik az üres szavak, mert minden megkülönböztetés hamissá válik, és minden létező visszatér a lét egyértelműségébe. Miként a záró vers záró soraiban olvasható: A sötétség átömlesztése,/ a termelő béke, mely mészárlásra készül titokban.// Az élet az élettel egyenlő. (Mindenszentek) A címeket eredetiben is közlő, stílushű kialakítású kiadványban közreadott versek a francia szürrealisták és Samuel Beckett lírájával mutatnak rokonságot a modern líra kedvelőinek figyelmébe ajánlható válogatás.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még
Érzelmes regény *
Könyvudvar ár: 2,490 Ft
Élőlánc
Könyvudvar ár: 990 Ft
Végpont
Könyvudvar ár: 990 Ft 390 Ft
Itt és most
Könyvudvar ár: 1,990 Ft 990 Ft