Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

A zene szabadságáról (Észlelet sorozat) *

A zene szabadságáról (Észlelet sorozat) *
A zene szabadságáról (Észlelet sorozat) * - adatlap
Méretek: SZ: 17cm M: 24cm
Kiadó: Gondolat
ISBN:9789636937607
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 76
Borító: puhatáblás
1,010 Ft-os megtakarítás!:) Most 40%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,500 Ft
Könyvudvar ár: 1,490 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Természettudományos munkáival ellentétben D’Alembert A zene szabadságáról című esszéje a filozófus napjainkban kevésbé ismert írásai közé tartozik. D’Alembert nevét ritkábban említik a 18. századi zeneesztétikai gondolkodás vizsgálatakor, mint Rousseau-ét vagy Diderot-ét. Egyes kutatók, elsősorban Alain Cernuschi (Penser la musique dans l’Encyclopédie, 2000) és Claude Dauphin (Musique et liberté au siècle des Lumières, 2017) azonban jogosan mutattak rá a szöveg jelentőségére: véleményük szerint tévesen sorolták D’Alembert gondolatait egyféle korabeli zenei konzervativizmust képviselő irányzathoz.

A filozófus A zene szabadságáról szóló esszében rendszerezetten fejti ki gondolatait: a francia és olasz zene körüli vitából kiindulva a zene nem csupán imitatív, hanem expresszív természetéről, antropológiai szerepéről elmélkedik. Újra megvizsgálja a zene terén a nemzeti ízlés és az alkotó szellem problémakörét. Claude Dauphin véleménye szerint gondolatai a 20. században kialakuló zenei szemiotikát előlegezik meg. A korabeli operajelenetek elemzései a zene kifejező ereje, a harmónia, melódia, a vokális és instrumentális zene közötti hierarchia kérdéseinek vizsgálatához vezetik.

A zene szabadságáról című írás magyar nyelvű megjelentetése hozzájárulhat ahhoz, hogy D’Alembert gondolkodása születésének 300. évfordulóját követően nagyobb figyelmet kapjon a hazai humántudományi kutatásban.

A könyv az Észlelet sorozat új kötete. Claude Dauphin bevezető tanulmányával.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: