990 Ft alatti könyvrendelést a Könyvudvarban lehet átvenni, postázást csak 990 Ft-tól vállalunk.
Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Ahogy lehet I-II.

Szerző: Szabó Pál
Ahogy lehet I-II.
Ahogy lehet I-II. - adatlap
Méretek: SZ: 14cm M: 20cm
Kiadó: Püski
ISBN:9639337161
Kiadás éve: 2001
Oldalszám: 286
Borító: puhatáblás
570 Ft-os megtakarítás!:) Most 41%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 1,360 Ft
Könyvudvar ár: 790 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

1893. április 5-én született Biharugrán Szabó Pál, Kossuth díjas író, szerkesztő. Életéről így vallott: "Születtem, 1893. április 5-én, Bihar megyében, Biharugrán, az Alsósoron, amely csak egy sor házból álló utca...". Szülei "amolyan faluszéli, házas, kevéske földdel bíró szegény emberek voltak". Hat elemit végzett, mindvégig osztályelsőként, de már gyermekkorában szünidőben "libász" volt a legelőn, majd napszámosként dolgozott az uraságnál. Tizenhét évesen egy kőművesnél inas, majd felszabadult inas lett. Sokat dolgoztak a környéken, majd Várad környékén vasútépítésnél.

Ebben az időben maga művelte magát, kezdetben ötletszerű, később igen rendszeres olvasással. 1915-ben katonának vitték, főként az orosz és az olasz fronton harcolt. 1927-ben kezdett el írni. Az 1930-ban Emberek címmel megjelent első regényét a Nyugatban Móricz Zsigmond így üdvözölte: "Ady Endre: Vér és Arany. Azóta nem volt bennem ilyen izzó és olvadt láz, öröm és meghatottság irodalmi jelenség előtt, mint ma, hogy elolvastam egy új ember új könyvét".

1941-43-ban íródott regénytrilógiája Talpalatnyi föld címmel jelent meg, amelyből 1948-ban nagy sikert aratott film készült Bán Frigyes rendezésében. Az írást szolgálatnak fogta fel, a közéleti funkciókat is ezért vállalta. Eszménye a móriczi realista hagyomány, de ösztönös írói alkata a mesemondás naivabb formája, a lírai próza felé vonzotta. Az idill és az anekdota írásaiban költői többlet, humora elpusztíthatatlan létezésélményéről tanúskodott.

Életútösszegző az 1956 utáni "török időben" játszódó történelmi regénye az Ahogy lehet (1962). 1949-ben Baumgarten-, 1950-ben József Attila-, 1951-ben és 1954-ben Kossuth-díjat kapott.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még