990 Ft alatti könyvrendelést a Könyvudvarban lehet átvenni, postázást csak 990 Ft-tól vállalunk.
Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Akár a szülők (Réber László karikatúrái)

Szerző: Réber László
Akár a szülők (Réber László karikatúrái)
Akár a szülők (Réber László karikatúrái) - adatlap
Méretek: SZ: 20cm M: 17cm
Kiadó: Libri
ISBN:9789633102879
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 74
Borító: keménytáblás
2,000 Ft-os megtakarítás!:) Most 66%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,990 Ft
Könyvudvar ár: 990 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Arra kérem a kedves olvasót, hogy ha korábban megízlelte a karikatúraművészet sajátos zamatát, s ha több régebbi és modern karikatúra-albumban lelte már örömét, lapozzon tovább - nincs szüksége bevezetőre. De bizonyára akadnak, akik először vesznek kezükbe karikatúra-albumot. Ők fogadják el ezt a rövid tájékoztatót tőlem, aki Réber Lászlónak nemcsak kollégája, hanem - ennek ellenére - rajzainak igaz tisztelője vagyok. 
Bár a karikatúrák fő megjelenési területe az újság, igazi otthonra mégis kötetben, albumban találhatnak. Úgy látszik, hogy az igazi karikaturista számára ez a legalkalmasabb megnyilvánulási forma. Itt kiléphet a heti- és napilapok szerkesztési köréből, és fantáziája szabadon túlrepülhet a napi aktualitások korlátain. Önálló szerzőként jelentkezhet, mint az író vagy a költő. Egy ilyen gyűjtemény módot ad arra, hogy a karikaturista számos egyéni jellegzetessége határozottabban mutatkozzék meg, mint egy-egy külön rajzban. Napvilágra kerül a rajzoló sajátos gondolkodásmódja, szelleme, vissza-visszatérő figurái, vesszőparipái, stílusának jellegzetes vonásai. Egyszerre csak összefüggés támad a rajzok között, és előttünk áll egy érdekes művész érdekes művészete. 
Mit árul el ez a gyűjtemény Réber László talentumából? Mindenekelőtt azt, hogy a karikatúra-művészet új útját járta. A korábbi évtizedekben - nagyjából a 20. század közepéig - a karikatúrák alatt jobbára hosszú sorokban vonult fel a szöveg: magyarázatok, anekdoták, párbeszédek stb. A rajz szinte csak illusztrációja volt a szövegnek, poénnak. Bár a karikatúra összetett művészet, írás és rajz ölelkezéséből született, a modern karikatúra a rajzot helyezi előtérbe. Réber László rajzai alatt az olvasó általában alig talál szöveget. Itt-ott egy szó, egy cím, egy felirat; legtöbbször még ennyi sincs. Rajzaiból mégis egész gondolatsorok „olvashatók" ki. A szöveg hiányát vagy végletes szűkszavúságát a vonalak, formák, rajzi ötletek sokszólamúsága ellensúlyozza. Tulajdonképpen modern képírással állunk itt szemben.

A karikatúra a végletek művészete: a legkövérebb és a legsoványabb formák, a legtámadóbb és legszelídebb hangok, a legfantasztikusabb és legreálisabb jelenségek, a legnevetségesebb és legtragikusabb helyzetek, a legtitkosabb és legnyilvánvalóbb gondolatok, a legbonyolultabb és legegyszerűbb kompozíciók művészete. 
Réber László olyan dolgokat mond el, amelyeket egyedül ez a művészet képes elmondani. Költőhöz hasonlít; olyan költőhöz, aki - miközben komoly gondolataiba merül - egy pálcával karikatúrát rajzol a homokba.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: