Aubrey Beardsley (német)

Szerző: Patrick Bade
Aubrey Beardsley (német)
Aubrey Beardsley (német) - adatlap
Méretek: SZ: 13cm M: 22cm
Kiadó: Parkstone Press
ISBN:9781859958308
Kiadás éve: 2001
Oldalszám: 95
Borító: karton
Könyvudvar ár: 990 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Aubrey Vincent Beardsley (1872 – 1898), angol grafikus, illusztrátor, a szecessziós grafika legnagyobb hatású mestere. Rajzait kidolgozott kompozíció és határozott, letisztult vonalvezetés jellemzi, amelyekből erotikus, kegyetlen és ironikus tartalmak bontakoznak ki. Ahogy rajongói állítják róla „rajzolás közben írt”.

Mint a szecesszió legellentmondásosabb művésze vált ismertté, híressé tették a világát jellemző sötétség és perverzió, valamint groteszk erotika, amik a későbbi munkája fő témái voltak. Előszeretettel nyúlt mitológiai-bibliai és történelmi-misztikus témákhoz.

A képei többsége tussal készült, jellemzik a nagy fekete területek és a papír űrjének kontraszthatása, az aprólékos, ékszerszerű kidolgozottság, a finomság, a vonalkultúra egyedisége.

Leghíresebb munkái az Oscar Wilde Saloméjának illusztrációi és az úgynevezett Yellow Book kiadvány képei.

Készített karikatúrákat is, esetenként politikai tartalommal. Charles Kains Jackson, aki a "The Artist and Journal of Home Culture" című elsősorban festőknek szánt folyóirat főszerkesztője volt, is közölt tőle illusztrációkat. (A lap arról volt híres, hogy erőteljes homoszexuális propagandát folytatott, a női nem csaknem teljes körű alsóbbrendűségének hangoztatásával.)

Bár Beardsley, ahhoz a homoszexualitásáról is hírverést kapott csoporthoz csatlakozott, amely Oscar Wilde-ot és más angol esztétákat is magában foglalt, szexualitása nincs tisztázva hitelt érdemlően. Spekuláció tárgya, mint az is, hogy folytatott-e nővérével, Mabellel vérfertőző viszonyt, vagy sem.

Tuberkulózisban halt meg Franciaországban, Mentonban mindössze 25 évesen.

Beardsley egyik képe, Pierrot halála (La mort du Pierrot) inspirálta Ady Endrét Lédával a bálban című versének megírására.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: