Az üvegalmárium - A magyar korona helye

AKCIÓ Az üvegalmárium - A magyar korona helye
Az üvegalmárium - A magyar korona helye - adatlap
Méretek: SZ: 11cm M: 18cm
Kiadó: Noran Libro
ISBN:9789639996434
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 148
Borító: puhatáblás
1,880 Ft-os megtakarítás!:) Most 94%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 1,980 Ft
Könyvudvar ár: 490 Ft Akciós ár: 100 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A „kalapos király” 1784-ben üvegszekrénybe helyeztette kincstárába a birodalom más regáliáival együtt a magyar koronát is. Muzealizálódásának első állomása volt ez. Alig hat év múltán a korona visszakerült Magyarországra, s ekkor kivételesen sokan megszemlélhették. A kíváncsiságba tudományos érdeklődés is vegyült, s innen származtatható a tudományos koronakutatás.

Tíz évvel ezelőtt arra tettem kísérletet, hogy egy nagy történelmi és művészettörténeti jelentőségű műtárgy, a magyar korona elhelyezésének teoretikus problémáját világítsam meg. Akkoriban zajlott a vita a magyar korona elhelyezésének megváltoztatásáról, s ennek eredményeképpen került a Nemzeti Múzeumból az Országházba. A tanulmányban megkíséreltem megvilágítani e nagy történelmi és művészettörténeti jelentőségű műtárgy elhelyezésének teoretikus problémáját. Azt remélem, hogy a korona változó és ingó felfogásainak (műtárgy, ereklye, kellék, jelvény, kincs, emlék, eszme, „tan”, alkotmányos „jogforrás”, sőt: személy) elemzése hasznos lehet a múzeum elmélete szempontjából. Munkám ebben a vitában határozottan a múzeumi őrzés fenntartása mellett foglalt állást.

A koronát tíz évvel ezelőtt kihurcolták a Nemzeti Múzeumból, most a Szent Korona fogalmát elhelyezték az új alkotmányba. Erre a fejleményre nemet mondok, de hogy ez kellően megalapozott legyen, az elvégzett szimbólum-kritika mellett ki kell most térnem arra a kérdésre is, hogy a hagyomány milyen elemeinek van helye egy modern alkotmányban.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még