Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Budapest - sörmentén (Útikalauz sörivóknak)

Budapest - sörmentén (Útikalauz sörivóknak)
Budapest - sörmentén (Útikalauz sörivóknak) - adatlap
Méretek: SZ: 11cm M: 21cm
Kiadó: Hibernia Nova
ISBN:9638646721
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 179
Borító: puhatáblás
1,490 Ft-os megtakarítás!:) Most 75%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 1,980 Ft
Könyvudvar ár: 490 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Úgy gondoljuk, egy várost legalább annyira meg lehet ismerni vendéglátóhelyei, mint mondjuk középületei, múzeumai, kulturális eseményei által. A kocsmák - ne féljünk nevén nevezni ezeket az intézményeket - ugyanis elsősorban a város lakóit és csak másodsorban a turistákat, a messziről jötteket szolgálják. Ezért változik a sörözők-borozók-éttermek-lokálok arculata, hangulata kerületenként: ahogy alkalmazkodik a közönség a vendéglátóhelyhez, úgy alkalmazkodik arculatával a kocsma is a környékhez. A globalizáció ezen a téren is érezteti hatását, "trendi" helyet ma már bárhol találhatunk, de az autentikus vendéglátás ma is saját környezetéről árulkodik.
Könyvünk ezért - reményeink szerint sajátságos útikalauzként -, ebből a nézőpontból igyekszik képet festeni fővárosunkról, lehetőség szerint minél többet mesélve Budapest többi arcáról is.
A válogatás természetesen szubjektív, 70-80 vendéglátóhelyen keresztül nem lehet bemutatni a magyar főváros mintegy 8000 ilyen célt szolgáló kocsmáját, sörözőjét, pubját, caféját, éttermét, szállodai bárját, hogy a kifőzdéket, kávéházakat, presszókat és a kevés számban megmaradt talponállókat ne is említsük.
Bevalljuk, némi elfogultság a sörök ügyében is vezetett bennünket: a város egyetlen működő sörgyára, a kőbányai, előnyt élvezett a válogatáskor. Arról nincs pontos adatunk, hogy melyik sörből mennyi fogy Budapesten, és azt sem kontrolláltuk, hogy melyik sörgyár hány kocsmában van jelen, mindössze némi lokálpatriotizmus vethető szemünkre, de azért a számottevő sörözők szerintünk említésre kerülnek könyvünk lapjain. Igyekeztünk úgy válogatni, hogy ne hiányozzanak a régi, patinás helyek, az elegáns éttermek, a kisvendéglők és a valódi sarki kocsmák se. Természetesen, hetvenöt másik helyet kiválasztva is meg lehetett volna írni ezt a könyvet, de azokat talán majd a következő kiadásban... (Kovács Gábor)

„…az igazi sörivó! Az beül délután négy órakor a legnagyobb melegben vagy a „Ment”-be vagy a „Virágcsokor”-ba, aszerint tudniillik, hogy hol székel az ’extra pohara’, melynek bádogfedelén a monogramja díszlik. Kényelmesen leülepedik egy szellős nád-karosszékbe, kihúzza tarka zsebkendőjét, kétszer egymás után megtörli homlokát jobb kezével, mialatt a ballal domború hasán kigombolja a mellényét.

A pincér ezalatt olyan pozitúrában rohan feléje a tartalmas kriglivel, mint aminőben a levelet vivő trombitás angyal van lerajzolva azokon a jeles műveken, amelyekkel a levélhordók szokatak megajándékozni újévkor. Az igazi sörivó vágyó pillantása a pincér felé fordul a keze előre utána nyúl a habos folyadéknak.

A gyönyör andalító édessége következik…”

Mikszáth Kálmán: Sörivók

TARTALOM

Előszó 5
Budapesti sörtörténet 7
Hajdanvolt sörözők 15
Sörözők Budán és Pesten
Buda északi része 29
Buda déli része 49
Pest belváros 69
Kiskörút-Nagykörút között I. 93
Kiskörút-Nagykörút között II. 115
A Nagykörúton kívül 135
Városliget 165
Budapest közlekedése 176
Sörözők jegyzéke 178
Képek jegyzéke 179

 

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: