990 Ft alatti könyvrendelést a Könyvudvarban lehet átvenni, postázást csak 990 Ft felett vállalunk.
Tájékoztató az április 7-ei nyitással kapcsolatban Megnézem

Előszó önmagamhoz / Selbstbevorwortung (Szövegek, grafikák 1949-

Szerző: Arnulf Rainer
Előszó önmagamhoz / Selbstbevorwortung (Szövegek, grafikák 1949-
Előszó önmagamhoz / Selbstbevorwortung (Szövegek, grafikák 1949- - adatlap
Méretek: SZ: 23cm M: 31cm
Kiadó: Irodalom Kft.
ISBN:9638652632
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 261
Borító: keménytáblás
2,960 Ft-os megtakarítás!:) Most 59%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 4,950 Ft
Könyvudvar ár: 1,990 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Texte, Graphiken 1994—2004

Arnulf Rainer Elõszó önmagamhoz című kötetének szövegek és grafikák egymást átíró és átradírozó együttese. A szövegek a képzõművész Rainer alkotói módszerét, habitusát próbálják belső monológok formájában fogalmilag rögzíteni. A monológ Rainer adekvát megszólalási formájának tűnik, hiszen: „Az önmagammal folytatott kommunikáció számomra szinte minden. Csak aki ezt tudja, az képes engem is megszólítani.”
Ez a (már a könyv címében is jelzett) öntörvényűség azonban nem csupán nárcizmust takar. A kötet anyagában elmerülve egyszerűen el kell fogadni, hogy Rainer műveinek aspektusát nem lehet kívülrõl értékelni: interiorizálni kell, mert ez a képvilág csak belülrõl érvényes. A képek története elválaszthatatlan attól a specifikus antropológiától, melyet Rainer saját test-tapasztalatainak vizuális tudatosítása révén dolgozott ki.
A Bécs melletti Badenben született Arnulf Rainer a második világháború után a szürrealista automatizmus és a figurális absztrakció irányából érkezve alakította ki szuggesztív motívum és -képvilágát. A pszichomotorikus képírás Hans Hartung-féle hagyományát követve a képjel és életjel egységét manifesztáló informel grafikák és festmények mellett saját magát autisztikus pózokban megörökített és aztán át/rajzolt-festett fotókat készített. A festékréteggel és traumatikus grafikai gesztusokkal való felület-fedés egész életművét végigkísérõ centrális jelentőségű képi szükségletté vált. Rainer pályája során mindig törekedett arra, hogy ne kötelezze el magát egyetlen művészi csoportosulással sem, termékeny kapcsolatban állt ugyan az osztrák neoavantgárd nagyobb mozgalmaival, de monolitikusan terjeszkedõ és önmagába csavarodó képnyelve nem engedte, hogy manifeszt módon megfogalmazott eljárások és ideológiák kisiparosává váljon. Részben ez magyarázhatja azt a törekvését, hogy munkái művészettörténeti referenciáinak olyan a saját közege által elhanyagolt alkotókat választott, mint például Franz Xaver Messerschmidt barokk szobrászt (lásd a kötetben a szuggesztív Messerschmidt-sorozatot) vagy Goyát. A saját arcán és fizikumán kikísérletezett de/rekontextualizáló grafikai arc-sebészet módszerét a tradíció által lezárt jelentésű portrék, arc-ábrázolások felnyitására alkalmazta különös tekintettel művész és Jézus-reprezentációk átírására.
Ezek a vizuális átírások, ráfestések az eredeti imágó szerkezetének grafikai „ritmusát” áthangszerelve egy új, energikus képjelentés irányába mutattak az absztrakció és a figurativitás követelményeit egyaránt figyelmen kívül hagyva.
A magyarul megjelent kötet képanyaga és az erre ráolvasható kommentárhalmaz Arnulf Rainer szerteágazó, de szellemében mégis egységes ouvre-jének grafikai mélystruktúráiba enged bepillantani.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még