Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Federico Fellini - A filmrendezés mestere

Szerző: Rita Cirio
Federico Fellini - A filmrendezés mestere
Federico Fellini - A filmrendezés mestere - adatlap
Méretek: SZ: 14cm M: 20cm
Kiadó: Holnap
ISBN:9633466695
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 192
Borító: puhatáblás
1,610 Ft-os megtakarítás!:) Most 69%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,300 Ft
Könyvudvar ár: 690 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Amikor a hatvanas évek középén Rómában kezdtem dolgozni az Espresso című hetilapnál, szívesen hagytam hátam mögött a zajos fővárost a maga ünnepeivel, a kávéházakat a nyüzsgő teraszokkal, hogy az utolsó esti vonattal hazautazzam szippantani egyet a Genovai-öböl jódos levegőjéből, és bámulni a távoli Portofinói hegy fenséges körvonalait. Hogy kigyógyítsanak a honvágyból, ami a kiküldetésben lévő genovaiakat oly jellemzően elfogja, 1976 egy nyári estéjén két munkatársam elcsalt egy ünnepségre, amely érdekesebbnek és eredetibbnek ígérkezett minden addig elutasított meghívásnál: a Casanova forgatásán a felvevőgép karjának utolsó átfordulása alkalmából rendeztek mulatságot a Cinecittában.

Rita Cirio 1992 januárjától 1993 nyaráig készítette azt az interjúsorozatot, amely végül a világhírű rendező, Federico Fellini utolsó vallomása lett.
Hosszú pályájának összegzése ez a könyv: a gyermek Fellini első színházi és moziélményeit, egy mára már letűnt világ személyiségeit megidézve vezet vissza művészetének meghatározó indíttatásaihoz, melyek egész pályáját végigkísérték. Az oldott hangvételű, kötetlen, olykor csapongó beszélgetések érzékletes képi élményt is nyújtanak, s bepillantást engednek az alkotás folyamatába, amelynek lényege éppen a vizualitásban rejlik: így válik érthetővé, miért volt Fellini számára a szereplőválogatás vagy inkább az "arcválogatás" a legfontosabb, az egész filmet eldöntő, egyben legnagyobb örömmel és kíváncsisággal végzett "szertartás"; miért szabadult meg fokozatosan a hagyományos forgatókönyvnek a film egészét, egységességét szétszabdaló munkamódszerétől; miért engedett egyre nagyobb teret a forgatások során a véletlennek; s miért kérte hivatásos és képzetlen színészeitől, hogy fenntartások nélkül, az ő rendezői intuícióira hagyatkozva, természetes önmagukat adják, belülről kibontva az általa képzeletben és rajzokban megálmodott figurákat.
Az öntörvényű, csupán egyetlen lehetséges munkamódszert magáénak elfogadó rendező a fény mindent kifejező, mindenekfölött meghatározó voltát; smink, jelmez, díszlet elválaszthatatlan egységét hangsúlyozza. A rendezői mesterségben - mely számára elsősorban a festő látásmódjával rokon - mint életformában teljesíthette ki transzcendens élményekre való fogékonyságát, valósíthatta meg gyermekkora álmait, s élhette meg a mindig vágyott benső szabadságot.
Rita Cirio, az Espresso című hetilap újságírója az építészdiploma megszerzése után a Bolognai Egyetemen Umberto Eco munkatársa lett. A francia és lengyel irodalomról, a revüszínházakról, a kortárs olasz színjátszásról írt elméleti munkáival, dramaturgiai és fordítói tevékenységével, számos tanulmányával és interjújával vált az olasz színház- és műkritika elismert alakjává. 

TARTALOM

Előjáték
Az édes élethez 5
A filmművészet előszobájában 19
A csoda 23
Három nekifutás 32
A varieté fényei 33
A Fehér Sejk 36
A bikaborjak 44
Egy házasságközvetítő iroda 47
A világhír 49
Országúton 49
Róma édes élete 76
A szélhámosság 77
Cabiria éjszakái 80
Az édes élet 84
Doktor Antonia megkísértése 101
Egy filmrendező vallomása 103
Nyolc és fél 106
Alkotói válság 128
Júlia és a szellemek 129
Toby Dammit 138
Szatirikon 140
Új erőpróbák felé 157
A bohócok 157
Róma 165
Egy mozgóképcsináló mester 171
Adatok Fellini életéről és művészetéről 179

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még