Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Igéző Erdély (Vándorlás végtelen utakon)

Igéző Erdély (Vándorlás végtelen utakon)
Igéző Erdély (Vándorlás végtelen utakon) - adatlap
Méretek: SZ: 24cm M: 34cm
Kiadó: Szalay
ISBN:9789632512020
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 128
Borító: keménytáblás
460 Ft-os megtakarítás!:) Most 15%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,950 Ft
Könyvudvar ár: 2,490 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Előző albumunkat Örök Erdély címmel bocsátottuk útjára. Hiszen talán ez a jelző, amiben egyesül minden e vidékkel kapcsolatos érzésünk, élményünk. És előrebocsátjuk, most sem a mulandót, pláne pillanat szültét mutatjuk be az ottani valóságból, hanem a hagyományost, a hamisítatlant, a hajdanit. Mindazt, ami meg tudott maradni a múltból, ami átvészelte a kegyetlen századokat.

    De azért azt sem tagadhatjuk, hogy odaát is megváltozott valami. Nem vészesen, inkább szükségszerűen. Haladt a székely ember is a korral - miként a fatörzs az árral -, s mostanra ugyanúgy huszonegyedik századot jegyez, mint mi. Így akarták ezt talán azok is, akik jelen könyvünkben a fejezetek élére állnak, útjelzőként, lámpásként számu(n)kra irányt mutatnak. A fenti gondolatmenetet folytatva, s a sorban legelsővel szólva: bizony, nem "percember" volt egyikük sem! Úgyhogy talán érdemes is követni őket, nyomdokaikon elindulva egyre beljebb és beljebb kerülni. Hogy nem elmosódott nyomok ezek, igazolja: szinte kortársaink ők mind. Bár van köztük egy, ki majd' ötszáz éve, hogy elhagyta ezt a földi árnyékvilágot, akad olyan is, aki csak évtizednyi távolságból üzen nekünk. Hisz a sorban és korban legutolsónak számító Wass Albert alig több, mint tíz éve távozott - s mit ad Isten, e szomorú jubileum évében volt kerek száz esztendeje, hogy megszületett -, hozzá képest Ady és Kós Károly mindössze negyedszázaddal korábban látta meg a napvilágot, ahogy Orbán Balázs is igazán fiatal a halottak között a maga másfélszáz évével. Az idő végtelenjében való örök útitársként hagyatkozzunk hát nyugodtan rájuk. S ha már úgyis úton vagyunk, kövessük életútjukat is, ismerkedjünk a helyekkel, ahol megfordultak, valami felismerhető jelet, emléket hátrahagytak. Könyvünk állomáshelyei így egy költővel kevert kritikus, egy leginkább építésznek tekinthető polihisztor, egy ugyancsak mindenhez konyító monográfus, egy tudós pap - bújtatottan egy szentté lett király és egy vitézlő fejedelem -, no meg egy kiváló író nyomai is egyben. Akikben egyvalami mindenképp közös: a föld, ami útjukra bocsátott, és - a Kerepesi úti temetőben nyugvó Ady és a messziben maradt Wass Albertet leszámítva - végül befogadta őket. S ahová életükben is annyi, de annyi szállal kötődtek, Párizsból úgy, mint Amerikából haza-hazatértek. Ha máshogyan nem, képzeletben... Apropó! Még talán az is összeköti őket, hogy - ha olykor kényszerből is - sokat utaztak, szinte egytől egyig világcsavargónak számítottak. És ha az egészet nem is vihették magukkal, tarisznyájukban egy darabot mindig ott tartottak abból a bizonyos, bölcsőjüket ringató és koporsójukat befogadó, megigéző és leigázott szülőföldből...
    Ne habozzunk hát! Kövessük az "Erdőn túlra" e nem akármilyen nyomokat! Az erdélyi föld itt felsorakoztatott fiai feltétlenül erre buzdítanak. Mert az az igazság, mehetünk mi oda akárhányszor, mindig marad benne valami megfejthetetlen. Vagy inkább: megfejtésre váró. Ezért menni is kell újra meg újra. Követni a patakokat, megkeresve, honnan erednek, s merre mennek tovább, felkapaszkodni a hegytetőkre, nem ott lakik-e épp az Úristen, belevetni magunkat Áber rejtelmes rengetegébe.

    Ehhez kívánunk jó időt, jó kedvet és jó egészséget minden kedves olvasónknak!

Técsi Zoltán

Tartalomjegyzék
Ady nyomában (Érmindszent, Nagykároly, Zilah, Ákos, Nagyvárad, Csucsa, A révi Zichy-cseppkőbarlang, Bánffyhunyad)

Kós Károly kézjegyei (Temesvár, Magyargyerőmonostor, Méra, Sztána, A kolozsvári skanzen, A kolzsvári "kakakos" templom, Erdőfelek, A feleki gömbkövek, A csíksomlyói KALOT-ház, Az Ezer Székely Leány Napja, A csíkszeredai Millenniumi-templom, Sepsiszentgyörgy, A Székely Nemzeti Múzeum)

Honterus népe (A brassói Fekete-templom, Szászvolkány, Szerdahely, Vízakna, Kereszténysziget, Szászsebes, Berethalom, Szászkézd, Szászrégen)

Wass Albert igézetében (Válaszút, Sáromberke, Marosvécs, Gernyeszeg, A szovátai Szent József Otthon, Gyergyószárhegy, Erdőszentgyörgy, Bözödújfalu)

Orbán Balázs földjén (Lengyelfalva, Hargitafürdő, Máréfalva, Agyagfalva, Bögöz, Székelydálya, Vargyas, Kézdivásárhely, Szacsva, Radnót, Tordai-hasadék, Torockószentgyörgy, Nagyenyed)

Hazafelé (Herkulesfürdő, Marosillye, Solymos vára, Világos)

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: