Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Kagylóba zárt tengerrezdülés (Összegyűjtött versek)

Szerző: Pethő Gizella
Kagylóba zárt tengerrezdülés (Összegyűjtött versek)
Kagylóba zárt tengerrezdülés (Összegyűjtött versek) - adatlap
Méretek: SZ: 16cm M: 23cm
Kiadó: Mundus
ISBN:9638033355
Kiadás éve: 2000
Oldalszám: 155
Borító: keménytáblás
Könyvudvar ár: 100 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Ez a termék a készlet erejéig csomagban is kapható, extra kedvezménnyel! Részletek itt. Ha a link nem működik, a csomag már nem rendelhető.

Pethő Gizella verseiben harmonikus egységet képez a gondolatkincs a vallási-filozófiai meggyőződéssel. A legfontosabb azonban mindvégig a vers, a hangulat, a hangzás... A Mérni a mérhetetlent ciklus versei a Biblia világából veszik mondanivalójukat, de a kozmikus távlat és a kozmikus bánat is megjelenik bennük. Az anyagszerűség kevés ezekben a versekben, annál több a morális, a misztikus töprengés, a végső kérdések föltevése. A költő személyes élményként éli át a lét és az idő végtelenségét és korlátait. Nem meghökkenteni akar, inkább „együtt megrendülésre" bíztat.
Az Öltözöm holdfénybe fejezet a szerelem verseit gyűjti egybe - és mindazt, ami a szerelemmel együtt jár: várakozást és emlékezést, elszakadást és visszatérést, magányt és vágyakat. A ciklus valójában egy szerelmi regény valóságos és képzelt állomásait örökíti meg. A testiség csak nagyon áttételesen és diszkréten jelenik meg, az élmény mégis gazdag, sokszínű és őszinte.
Adagio - a világ, a környezet. A közvetlen élményanyag ebben a fejezetben a legerősebb. Pethő Gizella érzékeny költői magatartást személyesít meg. természetesen és könnyedén születik tollán a vers. Gondolati, szellemi igényessége nem párosul merevséggel, érzelmei bőven és hitelesen áradnak. L. Ritók Nóra grafikái ugyanezt a tisztaságot tükrözik. A vonalnak hangsúlyt adó rajzoló megérzi Pethő Gizella verseinek lebegő anyagtalanságát, a földi és a szellemi világ egy be játszását.
Pethő Gizella 1931. május 31-én született. Biológia-földrajz szakos tanári diplomát szerzett, de orvosbiológusként is dolgozott. Gyermekkora óta írt verseket, de rendszeresen csak a hetvenes évek végén kezdett publikálni. írásait napi- és hetilapok közölték (Hajdú-Bihari Napló, Somogy, Új írás, Nők Lapja), vallásos ihletésű költeményei nagyobbrészt a Reformátusok Lapjában és a Képes Kálvin Kalendáriumban jelentek meg. A Harmatfényben c. antológiában (1997) és a Lét-nemlét igék - istenes versek c. gyűjteményben (1998) is több költeménye látott napvilágot.
Régi vágya volt, hogy verseit önálló kötetben tegye közzé. Elhatalmasodó betegsége idején erre a célra összpontosította maradék erejét. Versei megjelenését azonban már nem érhette meg: 1999. október 18-án elhunyt. A Kagylóba zárt tengerrezdülés c. verskötettel Pethő Gizellára, a költőre emlékezünk. 
 

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: