Kisebbségi oktatás Közép-Európában

Szerző: Kozma Tamás
AKCIÓ Kisebbségi oktatás Közép-Európában
Kisebbségi oktatás Közép-Európában - adatlap
Méretek: SZ: 16cm M: 24cm
Kiadó: Új Mandátum
ISBN:9639494607
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 195
Borító: puhatáblás
2,390 Ft-os megtakarítás!:) Most 95%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,490 Ft
Könyvudvar ár: 390 Ft Akciós ár: 100 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A "kisebbségi oktatás" 1989/90 előtt két dolgot jelentett: egyrészt azoknak az oktatását, akik magyar létükre a szomszéd országokban élnek; másrészt pedig azokét, akik nem magyar létükre élnek Magyarországon.

Mára nemcsak a politikai rendszerek változtak meg, hanem a politikai zsargonok is. E változás egy része, hogy a "kisebbségi oktatás" jelentése eltolódott. Mindazok oktatását jelenti, akik a többséggel szemben kisebbséget alkotnak, legyenek bár nyelvük, vallásuk, tradícióik vagy biológiájuk miatt kisebbségben. Valójában minden neveléstudományi és oktatáskutatási eredmény róluk szól. Abban az értelemben legalábbis, hogy egyes fiatalok vagy fíatalok egyes csoportjai sajátosságait szoktuk megvizsgálni, elkülönítve ezzel őket a többiektől.

Ebben a könyvben - s az alapját képező kutatásokban - a kisebbségekre irányuló oktatás helyett a kisebbségek által szervezett oktatást értettük; vagyis olyan oktatást, amely nem elsősorban felülről és kívülről jön, hanem belülről és alulról. Kutatásaink alapegysége nem egy-egy közigazgatási egység, hanem egy-egy területi-társadalmi közösség. Ily módon tudtuk megfigyelni és rögzíteni szervezkedéseiket is az oktatás terén. A legfontosabb dolog, amit fölismertünk, hogy a kisebbségi oktatás - vagy, ahogy visszatérően elneveztük, a kisebbségi oktatáspolitika - a kisebbségi politizálás része, eleme. Nem szakmai szempontok vezetik elsősorban, hanem kisebbségi politikai szempontok; a szakmai sikereket (intézmény-alapítás, anyanyelvtanítás, tankönyvkiadás, pedagógusképzés stb.) politikai motívumok hajtják. A legfőbb közülük a kisebbségi közösség önmeghatározása és túlélése.

Azokat a változásokat és fordulópontokat kerestük, ahol valami új kezdődött, valami más keletkezett. Alighanem az utolsó pillanatban érkeztünk. Még találkoztunk azokkal a „változást hordozókkal", akik az 1989/90-es fordulat idején - mintegy ráérezve az új viszonyokra - új utakon indultak el a világháború óta megkövesedett hatalmi konstelláció után. Azt találtuk, hogy törekvéseik, elgondolásaik és lelkesültségük nagyon is hasonlított egymásra, noha más és más kisebbségi közösségből jöttek. Fölismerni véltük bennük azt a "középutasságot", amely Közép-Európánk politikatörténetére annyira jellemző.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még
Az életmű mint irodalomtörténet
Könyvudvar ár: 790 Ft 100 Ft
Népszámlálás 2001
Könyvudvar ár: 100 Ft
Lovagias ügyek
Könyvudvar ár: 390 Ft 100 Ft
1 vélemény