990 Ft alatti könyvrendelést a Könyvudvarban lehet átvenni, postázást csak 990 Ft-tól vállalunk.
Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Kiss Roóz Ilona

Kiss Roóz Ilona
Kiss Roóz Ilona - adatlap
Méretek: SZ: 23cm M: 30cm
Kiadó: Ezüstmaci Kft.
ISBN:9789630869140
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 154
Borító: keménytáblás
6,410 Ft-os megtakarítás!:) Most 81%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 7,900 Ft
Könyvudvar ár: 1,490 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Kiss Roóz Ilona (Szatmárnémeti, 1920. – Budapest, 2010.) magyar keramikus, a naiv-népies stílus kiváló képviselője. A városi vásárokon látta a környékbeli fazekasok alkotásait. Már kislánykorában rajzolni kezdett, és rajzaival külföldön is nagy sikert aratott. 1929-ben már Budapesten járt iskolába, itt ismerkedett meg először az ókor művészetével, a régi korok kerámiáival, azok formanyelvével. Talán ekkor döntötte el, hogy neki a kerámiával kell foglalkoznia. 1936-ban beiratkozott az Iparművészeti Főiskola kerámia szakára, ahol Orbán Antal és Ohmann Béla voltak a tanárai. 1937-ben Gádor István mellett töltött el pár hónapot, akinek munkái, mázkultúrája nagy hatással volt rá. Egy másik nyáron Herenden töltötte gyakorlati idejét, ahol ötödévesen művészi oklevelet kapott. Megismerte Kovács Margit művészetét is, akinek játékos-naiv formavilága, díszítő kedve is megihlette. Domanovszky Endrétől, aki ekkor az Iparművészeti Főiskola tanára volt, az anatómia megismerésének fontosságát tanulta meg. 1941-ben végbizonyítványt kapott, majd 1943-ban kapta meg kitüntetéses oklevelét (diplomamunkája Magyar Betlehem című kerámiája volt).

A háborús évek és az újjáépítés időszaka nehéz esztendőket jelentettek számára. Bérelt egy pincét műteremnek, ott dolgozott, ezzel párhuzamosan Gádor István tanársegédje lett a Főiskolán. 1952-től önálló művész lett, amit alkotott, eladta, ez jelentette megélhetését. Később murális munkákat készített Székesfehérvárra, Szegedre és Sopronba, és ekkor még edényeket is. Az edénykészítésnek megélhetési okai voltak ugyan, de ennek révén kiválóan megtanulta a korongozást, aminek későbbi pályája szempontjából van jelentősége. Művészetét egyre inkább elismerték, első kiállítását már 1947-ben megtartotta.

Az edénykészítés egyre inkább elmaradt, a korongozás azonban nem: ezzel a technikával nemesen egyszerű, könnyed figurákat tudott készíteni. Ezt követően a mázazás technikáját finomította, az addigi élénkebb színű mázakat visszafogottabb színvilág váltotta fel, majd a máz fényével foglalkozott. Az 1960-as évekre alakult ki az a stílusa, ami országszerte és széles körben ismertté tette a nevét, és amellyel iskolát teremtett a magyar kerámiaművészetben. Munkássága bizonyos mértékig rokonságot mutat Kovács Margit művészetével, elsősorban a figurativitás és a dekorativitás területén. De amíg Kovács Margit alakjai dinamikusak és drámaiak, addig Kiss Roóz Ilona munkái statikusak és líraiak. A „kedves líraiság” a legjellemzőbb munkáira.

Művészi tevékenységét több díjjal is elismerték; 1995-ben végül megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még