A Könyvudvar átmenetileg zárva tart, bolti átvétel nincs. Online rendelésnél továbbra is 990 Ft felett választhatók a szállítási módok.

Özön közöny

Szerző: Határ Győző
Özön közöny
Özön közöny - adatlap
Méretek: SZ: 16cm M: 24cm
Kiadó: Tevan
ISBN:9637278338
Kiadás éve: 1997
Oldalszám: 473
Borító: puhatáblás
1,400 Ft-os megtakarítás!:) Most 93%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 1,500 Ft
Könyvudvar ár: 100 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Egy bűnömet kell megvallanom, amelyet illusztris tagunkkal szemben elkövettem. Egyszer ugyanis „a magyar irodalom egyszemélyes nemzeti parkjának” merészeltem mondani az ő – terjedelemre is hatalmas – életművét, amely az irodalom és a bölcselet minden műfajában épül, egymással is szerves összetartozásban, és magasra törően, mint egy csillagtorony – tőlünk távol, Wimbledonban, a Hongriuscule-ban.

Most ezt a bűnömet, amely tiszteletlenségnek is tetszhet, megtetézem azzal, hogy eszem ágában sincs megkísérelni, hogy a frivol jellemzés tréfáját jóváteendő, felvázoljam ennek a nemzeti parknak, amely évtizedeken át legfeljebb titkolt büszkeségünk volt néhányunknak, legalább a tervrajzát, flóráját és faunáját; hogy megkíséreljem egy lehetséges – és sajnos, egyre jobban hiányzó – monográfiának legalább a vezér- és mestergondolatait megpendíteni.

S mentségem nem a boldog tudatlanság, mint azoké, akik elől 1949-től minimum 1989-ig el volt zárva ez a nemzeti park, ez a több mint félszáz kötetes életmű, hanem, az, hogy éppenséggel tudom, miről van szó, s hogy egy ilyen köszöntő gesztusával mennyire nem lehet elvégezni, még töredékesen sem az irodalomtörténet-írás adósságát; HATÁR GYŐZŐ munkásságának a visszagyökereztetését szellemi életünkbe. Mert ne áltassuk magunkat: a harmincas évektől kezdődően tiltott volt és üldözött volt és megsemmisítésre ítélt. S miközben a világ politikai és történelmi őrületei szélsebesen kergették-váltották és visszaváltották egymást, HATÁR GYŐZŐ életművének a kiközösítése – tűzzel-vassal való exkommunikációja – változatlanul érvényben volt és érvényben maradt.

S most jólesik és bizonyos fokig történelmi elégtételül és kárpótlásként – igazságtételként – is hathat, hogy kimondhatom: a kiközösítésnek vége, de tudatában vagyok annak is, hogy a kiközösítés következményeinek koránt sincs vége.
Másra szeretnék figyelmeztetni és emlékeztetni ebben a pillanatban. Jól ismert, közismert és szomorú történelmi okok következtében, amelyben a Babits Mihály által is jó néhányszor felpanaszolt példátlan magyar közöny éppúgy szerepet játszik, mint a magyar Ugar bénító gravitációja, irodalmi életünkben, akármerre nézünk, s akármely korban nagyon sok a félbetört tehetség, a hullócsillag.

Mert a tehetség nem elég, ha nem társul azzal a munkaerkölccsel, amely – a nálunk oly gyakori – önsajnálat helyett – a nálunk oly sajnálatosan ritka – önkíméletlenséggel kényszerít munkára, HATÁR GYŐZŐ üldöztetések és börtönök intervallumaiban, de a cellafalak között sem, s az emigráció parafarétegekkel szigetelt magányában és visszhangtalanságában sem tagadta meg soha egy pillanatra sem, hogy író számára – hogy az ő szavát használjam – az egyetlen életszentség, életszentelő hűség és gyönyörűség: a folyamatos munka.

Élete példájával, életműve példájával hirdette és hirdeti változatlanul ő is, hogy „a működésben rejlik a nyugalom”; s elégtétel is, ha van, mindazért, amit – közös szűkebb hazánkból – Békésből elindulva Wimbledonig meg kellett élnie, el kellett viselnie és – íróként – ki kellett fejeznie.

(Elhangzott a Magyar Tudományos Akadémián, 1994 május 31-én.)

Domokos Mátyás

 

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még