A Könyvudvar átmenetileg zárva tart, bolti átvétel nincs. Online rendelésnél továbbra is 990 Ft felett választhatók a szállítási módok.

Petőfi forradalma

Szerző: Fekete Sándor
Petőfi forradalma
Petőfi forradalma - adatlap
Méretek: SZ: 14cm M: 20cm
Kiadó: Szerzői
ISBN:9635500238
Kiadás éve: 1998
Oldalszám: 271
Borító: puhatáblás
260 Ft-os megtakarítás!:) Most 39%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 650 Ft
Könyvudvar ár: 390 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A ​szerző pályáját Petőfi Sándor alakja szinte végigkísérte: már a Szabad Nép szerkesztősége munkatársaként több tanulmánya jelent meg e témakörben, és 1956 után, a börtönben is Petőfi verseit kapta egyetlen olvasmányul. Rabsága 1624 napjának óriási „hozama” Petőfi igazabb megértése lett, s az ekkor tett felismerések sorából adódik e most megjelent kötet anyaga is, amelyben Petőfi 1848-as forradalmi tevékenységét értelmezi.

 A Petőfi forradalma nem csupán életrajz vagy irodalomtörténeti munka. A szerző mindkét műfaj sajátosságait ötvözte az elemző történetírás módszerével, így könyve történeti számvetés is egy korszakról, amelyet a közvélemény hajlamos az ifjúság romantikus lendületével, sokszor csak emocionálisan megközelíteni. A mű középpontjában természetesen Petőfi áll: a szerző a költő forradalmi gondolatkörének kialakulását, fejlődését és jellegzetességeit követi nyomon diákéveitől kezdve haláláig, kiegészítve az eltűnése okán kialakult legendák igazságtartalmának vizsgálatával. A költő gondolatvilágának formálódását egyrészt lírai hagyatéka, politikai tárgyú írásai, publicisztikája, másrészt élete meghatározó eseményeinek összevetésével, megfeleltetésével vázolja fel. Elemzi Petőfi antiklerikális meggyőződésének érzelmi és gondolati alapjait és rámutat, hogy a költő forradalmi gondolkodása – nem csupán művei tanúsága, de magánéletének megnyilvánulásai szerint is – kezdetben kizárólag a klérus ellenében fogalmazódott meg. Republikánus eszmeiségét, március 15-e jelentőségét, a szabadságharc kormánya irányvonalának kritikáját azonban már történelmi tárgyú verseinek és politikai cselekedeteinek párhuzamba állításával körvonalazza a kisebb „tételekből” felépülő kötet, amely végül – ugyan csak egyoldalnyi reagálással – kitér a barguzini Petőfi-sír körüli vitákra is. A könyv méltó folytatása a szerző Petőfiről szóló műveinek, egyben újabb adalékok felvetése is, kapcsolódva a forradalom 150. évfordulójához.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még