Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Schvarcz Gyula (Magyar Panteon)

Szerző: Miru György
Schvarcz Gyula (Magyar Panteon)
Schvarcz Gyula (Magyar Panteon) - adatlap
Méretek: SZ: 17cm M: 24cm
Kiadó: Új Mandátum
ISBN:9639158739
Kiadás éve: 2000
Oldalszám: 266
Borító: keménytáblás
1,410 Ft-os megtakarítás!:) Most 70%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,000 Ft
Könyvudvar ár: 590 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A 19. század tudósa és politikusa volt. Behatóan foglalkozott az ókori állami intézmények kialakulásának és fejlődésének történetével. Az ókori görög történelemre vonatkozó kutatásai nemzetközi figyelmet keltettek. A demokráciáról írt műve első kötetével (Die Demokratie von Athén, 1882.) egészen új alapokra fektette a görög élet és görög állami intézmények ismeretét; második kötetében pedig (Die römische Massenherrschaft, 1899.) a római köztársaság korát tette éles kritika tárgyává. A hat kötetre tervezett nagy munkából csupán e két rész készült el. 

Ókori történeti tárgyú munkáiban a társadalmi változásokat a politikai intézmények átalakulásával szoros kölcsönhatásban szemlélte, s nagy jelentőséget tulajdonított a történeti folyamatok elemzésekor az egyes alkotmánytörténeti korszakok természetének. Államtörténeti, alkotmánytörténeti, összehasonlító alkotmánytannal, államformatannal foglalkozó tanulmányai, saját államtipológia kidolgozására tett kísérlete az önálló politikatudomány megteremtésének igényével születtek.

Ezen írásaiban, ha kritikai vagy történeti elemzések keretében is, de olyan kérdéseket vizsgált, mint a képviseleti rendszer, a miniszteri felelősség, a hatalmi ágak elválasztása vagy a szabadságjogok érvényesülése. Azzal, hogy a politikai rendszereket, s nem csupán az egyes államformákat, több szempont alapján osztályozta, megpróbálta kora divatos államformatani rendszerezéseit meghaladni. Művelődéspolitikai elvei az ország polgári átalakulását szolgálták.

Szorgalmazta az állami iskolák számának növelését, az oktatásban a szabad verseny megvalósítását, a teljes tanszabadság megőrzése mellett. Külön figyelmeztetett a tehetségekkel való törődésre. A műveltség terjesztésében és színvonalának emelésében látta a társadalom demokratizálásának eszközét.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: