Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Svájci villa

Szerző: Bodor Pál
Svájci villa
Svájci villa - adatlap
Méretek: SZ: 17cm M: 24cm
Kiadó: Babits
ISBN:9639556173
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 348
Borító: keménytáblás
1,610 Ft-os megtakarítás!:) Most 69%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,300 Ft
Könyvudvar ár: 690 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Sorozat: Korjellemző magyar próza 1945-1990

A cselekmény a harmincas évek Bukarestjében indul, ahol Friedrich Binder, az erdélyi szász patikus egy nagy birodalmi német cég vezérképviselőjeként él családjával egy bérelt lakásban, majd a nácizmus idején Brassóba vonul vissza. Binder tisztességes, bár gyáva kisember, akiben a nácizmus iránti undoránál csak az attól való rettegése erősebb, s bár német létére sohasem áll a Reich támogatói közé - sőt felesége rendszeresen támogatja a kommunistákat is - , mégis kompromittálja magát; s bár bűne "csak" a passzivitás bűne - amelyért a megérdemeltnél jóval nagyobb büntetést kap -, önvádja és bűntudata mindkettőnél nagyobb.
Alkatilag is ellentéte Bindernek Otto Proll, a szász nemzeti örökség tudósa, és Christea Igazgató (akinek német feleségét 44 után bénára verik), a minden nacionalizmust gyűlölő román értelmiségi. Binder cégbeli utóda, a biszexuális és szadista Windau, aki a kommunisták támogatása miatt megzsarolja Bindernét, aki korbácsos éjszaka megaláztatásai közül csak a csodával határos módon menekül meg. Binderné a villával családja biztonságát védelmezi, a politikai állásfoglalás származása miatt tőle is távol áll, bár felismeri a cselekvés lehetőségeit, azokkal csak óvatosan él, Gertrúdot is így nevelte....

Bár a sok filozófiai-politikai monológ néhol megterheli a szöveget, egészen újszerű és pontos, jellegzetes portrék tömege jeleníti meg a század különböző típusait, a lelkület, a történelem és a jelen összefüggéseit - e betétek legértékesebb részei a regénynek, amelyben a szerteágazó, mégis egy pontba futtatott cselekményt számos élő és igazi figura bonyolítja. Szimbólum a cím is: a svájci típusú villa a brassói hegyoldalban nemcsak a polgári jólét vára, hanem azoknak a vádaknak és bűntudatoknak a forrása is, amelyet a Binder család él át.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: