Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Tisza Kálmán

Szerző: Kozári Monika
Tisza Kálmán
Tisza Kálmán - adatlap
Méretek: SZ: 15cm M: 22cm
Kiadó: Gondolat
ISBN:9789636939540
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 410
Borító: keménytáblás
2,510 Ft-os megtakarítás!:) Most 55%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 4,500 Ft
Könyvudvar ár: 1,990 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A dualizmus koráról szólva történészek és filmek készítői általában elismerik a XIX. század második felének óriási anyagi és szellemi fejlődését, Andrássy Gyula neve elhangzik (főként az Andrássy út miatt), de Tisza Kálmánt gyakran meg sem említik. Azt a Tisza Kálmánt, aki 1875 és 1890 között 15 évig Magyarország miniszterelnöke volt, akit a kortársak még a korszak névadójának tekintettek: „Tisza Kálmán kora”. Pedig a miniszterelnök hozzáállása a fejlődéshez meghatározta, lehetővé tette az élet sok területére kiterjedő, nagyarányú és gyors modernizációt. Méltatlan, hogy az utókor elhallgatja ezt a tényt.

Tisza Kálmánról életrajzot és kormányzattörténetet írni nem könnyű feladat. Egyrészt, mert politikai pályája több mint 40 évet ölel fel, másrészt a hétköznapi lényét, a magánembert megragadni nehéz, mert személyes irathagyatéka nem maradt. Geszten, a családi kastélyban lévő iratanyag ugyanis a II. világháború idején megsemmisült, így Tisza Kálmánnak csupán néhány levele maradt meg politikustársai irathagyatékában.

A könyvek elején az szokott állni, hogy „bővített, átdolgozott kiadás”. Erre a könyvre ez csak annyiban igaz, kerültek bele teljesen új részek. Helytállóbb volna azt írni, ami egyáltalán nem szokás, hogy „szűkített és bővített, átdolgozott kiadás”. Ennek az a legfőbb oka, hogy a szerző előző Tisza Kálmán könyvének megjelenése óta eltelt másfél évtizedben megváltoztak az olvasói szokások. Az élet nagyon felgyorsult, óriási tömegben zúdul ránk az információ. Az embereknek nincs idejük részletes megismerésre, hanem praktikus információszerzésre van szükségük. Most Önök egy „olvasóbarát” könyvet tartanak a kezükben. A történelem iránt érdeklődő olvasó számára is fárasztó a XIX. századi szövegek olvasása, főként az eltérő nyelvezet, szóhasználat, valamint a szokatlan helyesírás miatt. Ezért ebben a munkában már nincsenek hosszú idézetek.

Korunk szelleme szerinti elvárás, hogy a tudásnak praktikus haszna is legyen. A XIX. század második fele – a XX. század eleje alkotta az épített környezetünk jelentős részét, azokat az épületeket, tereket, amelyekben ma is élünk, közlekedünk. A könyv elolvasása után talán Önök is másként fognak ránézni környezetükre, a történelmi Magyarország által létrehozott értékekre.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: