990 Ft alatti könyvrendelést a Könyvudvarban lehet átvenni, postázást csak 990 Ft felett vállalunk.
Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Üzenőfüzet - A Book of Messages (magyar-angol)

Szerző: Fejér Ernő
Üzenőfüzet - A Book of Messages (magyar-angol)
Üzenőfüzet - A Book of Messages (magyar-angol) - adatlap
Méretek: SZ: 24cm M: 29cm
Kiadó: Folpress
ISBN:9789638816160
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 190
Borító: keménytáblás
Könyvudvar ár: 1,490 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

(A kiállítás megnyitó szövege. 2005 . május. Magyar Fotográfusok Háza , Bp. A szóbeli megnyitó utólag leírt változata. )

A kiállítás egy hosszan tartó ciklus végleges összefoglalása valamiről , amit művészeti világmodellnek nevezhetünk, s ez a modell sohasem áll össze, csak abba lehet hagyni, megelégelve, a befejezetlenség tudatával. Önreflektív művészet, amelyben a nagy örökség, maga a művészet minden problémájával és a személyes sors, a múltra emlékező tapasztalata különválaszthatatlanul létezik  művekben. 

Az üzenőfüzetek abbamaradtak, a művész tudatta velünk, hogy felhagy a fotografikus képkészítéssel, s csak a rajzművészettel foglalkozik. Rajzai ösztönösek, fejlődő, organikus szövedékek. Nincs bennük merev konstrukció, vegetatív módon bomlanak a formák,  összehasonlithatatlanok a fotókkal. A fotók is inkább „összeszerelt” képek, tárgy-kollázsokról készitett lírai dokumentumok a képzőművészet és a fotográfia határmezsgyéjén.

A megnyitó után pár nappal rádöbbentem,  hogy ez a kiállítás egyfajta leszámolás a hiábavaló titkos párbeszédekkel , a művészeti világmodell konstrukciókkal. A bölcsek kövét keresi titkon minden művész , azt hiszi talán majd kiválasztottként rálel a megoldásra. Ez a törekvés újabb titkot szül , talán szűkül a kör , de ez is csak a jó műalkotás illúziója. A titkokat felfejteni akaró művész csak egy kabbalista , más módon sok szépséget találva , az érzelmeivel átitatva megfejthetetlen műveket szül.

„Üzengetek a sebhelyes időnek. A bennem élő halottaimnak, elsuhanó kortársaimnak,a megfoghatatlan időnek … Üzengetek a hiábavalóság tudatával.” - írja a '80-as évek közepén. Csendéletek készültek még ekkor , amelyeket Chardin mesternek ajánlott , majd a Pótcselekvés csendéletek , amelyben a külvilág már csak a képbe avatkozó művész keze , arca. Belső színpadképpé változott a világ , a fotózás médiuma nem a pillanat rögzitését szolgálja,hanem az időtlennek hitt , az időtlenségben létező ideák szimbolikus megjelenítését. Milyen paradoxon , hogy a pillanatot kimerevitő fotó az elillanó káprázatot állandóvá változtató fényrögzítés most elvont ideákat, szimbolikus tárgyakat rögzit. A fotózás kezdeti korszakában természetes volt , hogy lassan született meg a kép , hosszan exponálva szinte beért a fotó , az idő is belerágta magát a képbe.

Ez az ódon hangulat Fejér Ernő fotóképein is érződik , kézzel színezett fekete-fehér fotográfiák , amelyek inkább manuális , egyedi képek. Romantikus elvágyódásnak is tekinthetnénk ezt a felfogást , az új évezred küszöbén a múlt fragmentumaiból épit furcsa kártyavárat - kártya és kártyavár számos munkáján szerepel -, a múlt nagyjaival folytat titkos párbeszédet. Üzenőfüzetek a múltba,  nincs jövőbe tekintő utópia , nincs futurista álmodozás , vagy lázadás a konvenciók ellen.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: