990 Ft alatti könyvrendelést a Könyvudvarban lehet átvenni, postázást csak 990 Ft-tól vállalunk.
Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Vankóné Dudás Juli (Magyar és angol nyelven)

Vankóné Dudás Juli (Magyar és angol nyelven)
Vankóné Dudás Juli (Magyar és angol nyelven) - adatlap
Méretek: SZ: 23cm M: 23cm
Kiadó: 20'21 Galéria
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 62
Borító: puhatáblás
1,510 Ft-os megtakarítás!:) Most 79%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 1,900 Ft
Könyvudvar ár: 390 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A katalógus közel 50 színes reprodukcióját Mester Tibor készítette. A bevezetőt Moldován Domokos etnográfus, film- és operarendező írta. 19 dossziényi levelezésükből idézve emlékszik vissza megismerkedésükre és mutatja be a "magyar festészet nagyasszonyának" Vankóné Dudás Juli életének legfontosabb eseményeit.

Két idézet a könyvből: 

„Vártam mindig valakit, aki szekerem kerekét kizökkenti a kátyúból, mert aki bajban van, azt a jó barátai is elhagyják. Sokára jött egy „úrnapi gyerek”, mert úrnapján jött a falunkba, egy magas, vékony fiatalember, ez volt Moldován Domonkos, Vankó Jánosné sógorasszonyom keresztelte el „úrnapi gyereknek”, melyet máig is mosolyogva visel. Kodály tanár úr szellemében beszélt, de hogy ki tanácsára jött, nem tudom.
Valami csodálatosság tükröződött a szemén, amely lelkem mélyéig hatott. Neki sírtam el bánatomat és ő napokon, éjjeleken körösztül hallgatta dalaim, nézte rajzaim és mint Noé galambja vissza-visszatért Galgamácsára, mint néprajzi gyűjtő és filmező.”

"Húsz éve őrzöm Vankó Imréné Dudás Juli egy színes rajzát s ámulok el naponta üdeségén és tisztaságán. Gyermekkoromat őrzöm benne, közelségemet a földhöz, növényekhez, csontjaimat-átsütő csillagokhoz, a meszelés-szagú és betlehemes-csöngettyűs édes harangszavú, aranybarkás, behavazott arcú áhítatos nagy ünnepekhez, közelségemet a borhoz, babonákhoz, virágzó mámorokhoz, a termékenységhez, temetőhöz és a halálhoz. Ez a művészet, mint a nép művészete nem páva szépség, tulipánszigor, vagy csillagomlás, hanem a virágzó és termékeny föld, ez a művészet cselekvő akarat, a gyönyörűen-tenyésző létezés megmaradás vágya! A világ tele volt képíró asszonyokkal és faragó-emberekkel, népballadákkal, dalokkal, teremtés- és halálmítoszokkal és népmesékkel. Vigyázzunk, hogy ki ne haljanak az éneklő népek, a mítosz-alkotó népek, képíróasszonyok és faragóemberek, mert az ember hal ki velük. Őrizzük, gyűjtsük, terjesszük műveiket, tanuljunk tőlük, legyen eleven lelkünk eleven része a nép léttől nem különült művészete, amely önmagát mondja, mint a természet. S épp ezért bizonyossága a múltnak és a marandóságnak.” (Juhász Ferenc: Parasztrajzolók 1966. szeptember, Új Írás)

Vankóné Dudás Juli kiállítási katalógusa. Bevezető magyar és angol nyelven.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: