Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Zenelexikon

Zenelexikon
Zenelexikon - adatlap
Méretek: SZ: 16cm M: 21cm
Kiadó: Anno
ISBN:9789633756249
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 351
Borító: keménytáblás
610 Ft-os megtakarítás!:) Most 38%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 1,600 Ft
Könyvudvar ár: 990 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Művek, műfajok, szerzők

A mai, többszólamú, sok hangszert használó, éneket a muzsikával kombináló zeneművészet, nyugodtan nevezhető az emberiség legifjabb művészeti ágának, ti. abban az értelemben mindenképp, hogy az európai dráma és költészet nagyjából háromezer éves, a képzőművészet pedig - ha a willendorfi Vénusztól számítjuk, s miért ne - már 25 ezer éve gyönyörködtet bennünket.

Az ősi „zene" a dob, a síp, a munkadal, olyan előfutára a mai zenének, mint az ősi barlangrajzok a mai festészetnek.

A dal, a dallam persze már a kezdetek kezdetén is csodálatos jelenség volt, méltó az emberhez, csak az ember volt rá képes, s már a kezdetek kezdetén is azt a megfoghatatlant, éterit „mondta", dalolta, dobolta el a többieknek, ami a lelki történéseket, a boldogságot, örömet, vágyódást vagy szomorúságot fejezi ki, és ébreszti hallgatójában.

A mai zene ebben nem különbözik az ősitől, de eszköztárában, műfajaiban, kifejezőkészségében épp akkora a különbség, mint a pislákoló olajmécses, s az eget pásztázó fényszóró között. Ez a zene a 11-12. században születik, amikor a heterofónia, a kezdetleges többszólamúság megjelenik a gregorián énekekkel, a trubadúrok s a minnesängerek (lovagköltők), lanttal kísért dalaival.

Ez az új zene a reneszánszban kezdett szárnyalni, kezdte eszközeit, műfajait kibontani, s adott nagy lendületet a hang szerek fejlődésén , előbb az énekkel, kórusokkal összefonódva, s azután a barokk zenében, 1600 után, színpadra állt az opera, majd Bach és Händel zseniális művészetében már az énektől független hangszeres zene zeng a főúri kastélyok, királyok zenetermében, s ez szól már az orgonán a templomok fenséges boltívei alatt... Ebből születik meg a„Kék Duna keringő", a „Csárdáskirálynő", az  „Operaház fantomja", s a „Szeretlek is, meg nem is" örökzöld pop-sláger.


Ez a lexikon ennek a hét-nyolcszáz éves, csodálatos folyamatnak az adatait tartalmazza, művekről, műfajokról, hangszerekről, előadókról, táncmuzsikákról szól - s a zene megalkotásának varázslatos képességével rendelkező alkotók előtt tiszteleg. Tudni, ismerni való lista, nem árt, ha kézügyben van a könyvespolcon.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még