Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról

Szerző: Jim Eldridge
50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról
50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról - adatlap
Méretek: SZ: 19.5cm M: 25.5cm
Kiadó: Móra
ISBN:9789631199307
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 80
Borító: puhatáblás
509 Ft-os megtakarítás!:) Most 20%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,499 Ft
Könyvudvar ár: 1,990 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Az 50 tény amit tudnod kell című sorozat fiataloknak írt, nagyon jó, színes összefoglaló könyveket jelent az adott témáról, olvasmányos formában. A könyvekben 1-1 tény 1-1- oldalra kerül, magazinszerűen elrendezett szövegekkel és színes, illetve fekete-fehér képekkel. A címsorok váltakozó betűméretei jól segítik a szöveg tagolását, amik rövidebbek, jobban emészthetők, mint egy hivatalos tankönyvé. A sok kép, az új szempontok felvetése miatt az adott téma kedvelőjének érdekes olvasmány lehet. A köteteket a Ki kicsoda...,című fejezet (portréképek és pár soros bemutatás), Név- és tárgymutató című fejezetek zárják.  A szövegek félkövéren szedett szavainak magyarázatát pedig a Fogalommagyarázat című fejezetben találjuk. 

Az 50 TÉNY AMIT TUDNOD KELL AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚRÓL című kötetben egy rövid bevezetés után többek között szó van a tannenburgi-, a verduni-, somme-i csatáról, a messines-i aknákról, tankokról, é a közel-keleti hadszíntérről.  A kötet végén a Ki kicsoda..., című fejezetben az antanthatalmak, és a központi hatalmak jelentősebb vezetőjének portréképét és pár soros bemutatását találjuk.

Fülszöveg:

Miután Németország 1939-ben lerohanta Lengyelországot, kitört a történelem legtöbb áldozatot követelő háborúja. Kövesd végig, hogyan zajlottak az események! Ismerkedj meg a konfliktus kulcsszereplőivel!
Fedezd fel, hogyan változtatta meg a háború a világot! Megdöbbentő adatok, részletes térképek, színes grafikák és archív fotók sokasága segít eligazodni a tragikus korszak eseményeiben.

BEVEZETÉS
A második világháború a történelem legtöbb áldozatot követelő fegyveres viszálya volt, amelyben többen haltak meg, mint bármelyik korábbi háborúban. Az öldöklés nemcsak a fegyveres erők tagjait, hanem a civil lakosságot sem kímélte. A globális háború mindegyik lakott földrészt elérte. A katonák sokszor a világ túlsó felén harcoltak, a bombázó-repülőgépek több száz kilométert repültek, hogy lángba borítsák az ellenség városait.
ÁLLIG FELFEGYVERZETT VILÁG
Becslések szerint a második világháborúban több mint 100 millió katona vett részt. Egynegyedük – 22 millió ember – elesett. Megbecsülni sem lehet, hogy mennyibe került a rengeteg katona zsoldja, fegyverzete, ellátása, de a konfliktus bizonyára több milliárd fontot emésztett fel.
KI NEM HARCOLT?
Az európai országok közül csak Svédország, Svájc, Írország, Portugália és Spanyolország maradt semleges. Ázsiában csak Afganisztán és Jemen maradt ki a háborúból. Szinte az összes ország belesodródott a viszályba legalább egy hadüzenet erejéig.
GLOBÁLIS HÁBORÚ?
A háború Ázsiában már 1931-ben kitört, és 1941-re kiterjedt Délkelet-Ázsia és Óceánia nagyobb részére is. Európában 1939-ben robbant ki a háború, és hamarosan elérte a Közel-Keletet és Észak-Afrikát. A brit és a francia gyarmatok automatikusan hadviselő felekké váltak, az Egyesült Államok viszont 1941-ig kimaradt a konfliktusból. A harcok nem érintették közvetlenül Közép- és Dél-Amerika országait, de 1945-ig mindegyikük hadat üzent a tengelyhatalmaknak.

Fülszöveg

Az 1914-ben kitört világháború a Föld összes lakott kontinensét elérte.
Kövesd végig, hogyan zajlottak az események! Ismerkedj meg a konfliktus kulcsszereplőivel!
Fedezd fel, hogyan változtatta meg a háború a világot! Megdöbbentő adatok, részletes térképek, színes grafikák és archív fotók sokasága segít eligazodni a történelmi korszak eseményeiben.

BEVEZETÉS
Az európai országok évszázadokon át háborúskodtak egymással. Mindegyik még nagyobb hatalomra, még több területre vágyott, és ezt a szomszédaitól akarta elvenni. A 20. század kezdetére a világ más földrészein is hatalmas gyarmatokat szereztek, és tengerentúli birodalmakat építettek ki.
A FRANCIA–POROSZ HÁBORÚ
1871 előtt Németország sok kisebb-nagyobb államból állt. A legjelentősebb közülük a Porosz Királyság volt. 1870-ben a porosz állam háborúba keveredett Franciaországgal. Egy évvel később a poroszok győztek, elhódították a franciáktól Elzászt és Lotaringiát, és a többi német államot szövetségbe terelve megteremtették a német egységet. A vesztes franciák bosszúra szomjaztak, és mindenáron vissza akarták szerezni elvesztett területeiket.
SZÖVETSÉGEK
A francia−porosz háború után az újabb kudarctól rettegő franciák szövetségre léptek a keleti német terjeszkedéstől tartó oroszokkal. A franciák és az oroszok ígéretet tettek, hogy egymás segítségére sietnek, ha valamelyiküket támadás érné. Később a franciák és a britek is félretették ellentéteiket, és szövetségre léptek a Német Császárság ellen.
A BALKÁNI HÁBORÚK
1912-ben Szerbia, Görögország, Bulgária és Montenegró háborút indított az Oszmán (Török) Birodalom ellen. Egy évvel később Bulgária a korábbi szövetségesei ellen fordult, és újabb háborút kezdett, de vereséget szenvedett. A második Balkán-háborúban a bolgárok jelentős területeket vesztettek, Szerbia viszont majdnem kétszeresére nőtt. A szomszédokat aggasztotta a szerb terjeszkedés. Meg lehetett jósolni, hogy a félszigeten újabb háború készül...
URALKODÓHÁZAK
Az európai uralkodó házakat szoros rokoni szálak fűzték egymáshoz.
Viktória királynő több mint hatvan évig uralkodott Nagy-Britanniában, egészen 1901-ben bekövetkezett haláláig. Az ő unokája volt V. György brit király.
FEGYVERKEZÉSI VERSENY
Mindegyik európai ország rettegett a szomszédaitól, ezért vadul fegyverkeztek, hogy megvédjék magukat: egyre nagyobb és erősebb hadseregeket állítottak, és a legmodernebb fegyverekkel szerelték fel őket. A németek különösen a britek tengeri fölényét irigyelték. 1906 és 1914 között Németország húsz új csatahajót épített!

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: