Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

A Romanelli-misszió

Szerző: Szabó Mária
A Romanelli-misszió
A Romanelli-misszió - adatlap
Kiadó: Mundus
Kiadás éve: 2009
2,610 Ft-os megtakarítás!:) Most 72%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 3,600 Ft
Könyvudvar ár: 990 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Ez a termék a készlet erejéig csomagban is kapható, extra kedvezménnyel! Részletek itt. Ha a link nem működik, a csomag már nem rendelhető.

La missione di Romanelli - Egy olasz katonatiszt Magyarországon (1919. május-november)
Guido Romanelli olasz katona-diplomata magyarországi missziójának köszönhetően, amelyet a Szövetségesek megbízásából 1919. májustól novemberig teljesített hazánkban, a két világháború között rendkívül népszerű volt Magyarországon. 1922-ben, a parlament kupolacsarnokában a budapestiek humanitárius tevékenységéért kivételes és bensőséges ünneplésben részesítették.
1945 után azonban neve, ahogy a korábban oly fontos magyar-olasz barátság is, fokozatosan feledésbe merült. A magyar történelmi emlékezet máig legfeljebb annyit őrzött meg róla, hogy megmentette a ludovikásokat, egy 1919. június 24-én kirobbant, gyorsan elfojtott felkelés tisztjelölt résztvevőit és parancsnokait. Ő azonban missziója legjelentősebb mozzanatának azt tartotta, hogy minden tőle telhető eszközzel megpróbálta feltartóztatni a Budapest megszállására induló román dandárokat.
"A magyarok pártolása" katonai karrierjébe került, az olasz diplomácia azonban az 1920-as évek közepétől soraiba emelte. 1938 és 1943 között az immár rendkívüli követ, meghatalmazott miniszter Guido Romanelli, mint a Magyar-Olasz Bank elnöke, családjával együtt Budapesten élt. Élete végéig ápolta magyar kapcsolatait.
E kötetben, amely nagy részben a római külügyi és katonai levéltárban végzett kutatás eredménye, a szerző Romanelli magyarországi tevékenységének részletes ismertetésén túl bemutatja az első világháború után Bécsben és Budapesten kialakult óriási zűrzavart, a győztes antant-hatalmak (elsősorban az olaszok és franciák) Duna-medencei rivalizálását, a Magyarországgal kapcsolatos olasz politikai törekvések ellentmondásait, a régióban szolgálatot teljesítő olasz katonák háború utáni kivételes diplomáciai "funkcióit", illetve fontos új adalékokkal szolgál a Kárpát-medence teljes átrendeződéséhez vezető bonyolult átmenet megértése, a magyar tanácsköztársaság és a román megszállás időszakának megítélése tekintetében.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: