A Könyvudvar átmenetileg zárva tart, bolti átvétel nincs. Online rendelésnél továbbra is 990 Ft felett választhatók a szállítási módok.

Böhm Vilmos válogatott politikai levelei 1914-1949

Böhm Vilmos válogatott politikai levelei 1914-1949
Böhm Vilmos válogatott politikai levelei 1914-1949 - adatlap
Méretek: SZ: 17cm M: 24cm
Kiadó: Napvilág
ISBN:96390820047
Kiadás éve: 1997
Oldalszám: 461
Borító: keménytáblás
1,410 Ft-os megtakarítás!:) Most 67%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,100 Ft
Könyvudvar ár: 690 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A századfordulóra a szocializmus az európai kultúrkör legjelentősebb politikai, társadalmi tényezőjévé vált. A fellendülő, hatalmas morális erőt képviselő mozgalom tucatjával termelte ki a munkásság soraiból a vezető egyéniségeket.
A munkásvezetők e nagy generációjából szinte egyedül Böhm Vilmosnak adatott meg, hogy majd ötven éven át közvetlenül vagy közvetetten részt vegyen a szocialista mozgalom irányításában. Államtitkárként, miniszterként, illetve népbiztosként kiemelkedő szerepe volt az 1918-1919. évi forradalmakban. Huszonhat évnél hosszabb első emigrációja idején közvetlen kapcsolatba került az őt befogadó Ausztria, Csehszlovákia, majd Svédország szocialistáival, valamint a nemzetközi szocialista mozgalom kiemelkedő személyiségeivel. Ugyanakkor soha egy pillanatra sem szakadt el a magyar szociáldemokrata párttól, mindvégig a magyar nép érdekében küzdött és dolgozott. 
Az 1940-es évektől már mint a Szociáldemokrata Párt nagy öregét tartották számon, amit nemcsak mozgalmi tapasztalatai, de egyéni kvalitásai alapján is méltán kiérdemelt. 1945 után, ha különböző okok folytán nem is válhatott a magyar szociáldemokrácia meghatározó tényezőjévé, vitathatatlanul a mozgalom nagyhatású, barátai és ellenfelei által egyránt tisztelt személyiségként szerepelt. 1945 után stockholmi magyar követként igyekezett szolgálni az ország újjáépítését, külföldi kapcsolatainak fejlesztését. 1948-ban betegsége, de főleg az ekkor bekövetkezett politikai fordulat miatt lemondott, s külföldön maradt. Élete utolsó évében ismét a baloldali emigráció szervezésével, Magyarország demokratikus szocialista átalakításának tervével foglalkozott.
Böhm Vilmos levelezése egy eseményekben gazdag, küzdelmes életpálya, s egyben a magyar és a nemzetközi szocialista mozgalom általa megélt történetének személyes vonatkozásoktól sem mentes, mégis objektív lenyomata.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: