Hipster

Szerző: Bódi Péter
AKCIÓ Hipster
Hipster - adatlap
Méretek: SZ: 14cm M: 21cm
Kiadó: Kalligram
ISBN:9786155603990
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 238
Borító: keménytáblás
2,000 Ft-os megtakarítás!:) Most 66%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,990 Ft
Könyvudvar ár: 1,990 Ft Akciós ár: 990 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

"Én egy-két hetente elolvasok egy könyvet, foglalkozom kiállításokkal, zenével, ilyesmi, aztán kénytelen vagyok végighallgatni azt, ahogy az idősebbek, akik már nem olvasnak - mert univerzálisan műveltnek tartják magukat, és amúgy sincs idejük -, bort vedelve, gyógyszert zabálva arról értekeznek, hogy a füvezés tönkreteszi a fiatalokat. Ti tesztek tönkre minket, nem a fű."

Részlet:
"Filmezés közben zabálnunk kell, zabálás közben beszélgetnünk, beszélgetés közben innunk, ivás közben zenét hallgatnunk, zenehallgatás közben táncolnunk, táncolás közben spuriznunk, spurizás közben kefélnünk, kefélés közben filmeznünk, hogy ne hallatszanak ki a hangok. Ami szerintem a legérdekesebb, az az, hogy a szellemi elmélyülés hiányát szokták a leginkább hangoztatni, pedig a figyelem mértéke nem változik meg, egyszerűen csak megosztódik, míg a test szükségleteinek tere folyamatosan elsorvad, nem szóródik szét millió apró darabra, mint az információáradat, egyszerűen csak funkcionálissá válik. Túlságosan technokrata társadalomban élünk már ahhoz, hogy bárminek is spirituális mélységgel adózzunk, így senki sem eszik már úgy, hogy közben nem csinál semmit, a szexhez minimum zenére van szükségünk és úgy általában, szerintem az internet, vagy nem is, inkább az ipari forradalom, sőt, talán már a könyvnyomtatás óta, folyamatosan lépünk ki a testünkből. Előbb-utóbb rácsatlakozunk az agyunkkal a netre, hogy aztán valami furcsa biológiai áttörés keretén belül a testünk összenőjön a technika történelmével. A jövő gyermekei jókat fognak nevetni azon, hogy az ősemberek - ezek leszünk mi - szervezetéből barna, büdös salakanyagként távozott az élelem, hogy a bőrfelületünket apró baktériumok, rákokra és férgekre emlékeztető élőlények milliói lepték el, és azon is, hogy egykoron fasszal és pinával szaporodtunk, pontosan azzal az eszközzel, amiből az a sárga vegyszer is szivárgott. Hogy lehetett így élni?, gondolják majd a leszármazottaink. Valljuk be, jogosan."

be
5 ( 5 / 5 )
"Egyszer unalomból még a Google-fordítóba is beírtam, hogy hipster, és a fordításban ez állt: dzsesszrajongó. Bár első ránézésre ez hülyeség, mégis van benne igazság. A beatnemzedék egyik fontos motívuma és motivációja a dzsessz volt, azon belül is a bebop. John Coltrane, Art Blakey, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, de Miles Davis munkásságának egy szakasza is idesorolható. És persze a bebop csúcsa: Charlie Parker. A bebop a korábban megszokott dzsessznél sokkal gyorsabb, őrültebb tempójú, improvizatívabb zene volt, ami a hatvanas években nyerte el a végleges formáját, pont akkor, mikor a beatnemzedék a csúcson volt. Valójában tehát nem is tudom, hogy mit jelent a hipster, hisz a jelentése folyton változik. Ma éppen pejoratív értelemben használjuk, holnap talán már divatirányzat lesz, aztán egyszer majd elfelejtjük." Idézet
be
5 ( 5 / 5 )
+Kerouac azokat a srácokat nevezte hipsternek, akik a beatnikekkel - tehát a beatgeneráció képviselőivel - próbálták fölvenni a tempót, sikertelenül. A hipster szó ekkori legjobb magyarázata talán ennyi: divat beatnik. Kerouac úgy írt róluk, mint a srácokról, akik igyekeznek úgy öltözni, mint ők, igyekeznek a Neal Cassadyre jellemző viselkedésformába bújni, de már az első spangli után kidőlnek, nem bírják a hajtást. Mégis, a szó legkorábbi használata a második világháborút követő időszakra tehető: azokat nevezték hipsternek, akik San Fransisco Haight-Asbury nevű körzetébe költöztek. Sokan a hippi szót is a hipsterből eredeztetik. Ebben azért lehet igazság, mert a hippik megörökölték a beatgeneráció eszméinek egy jelentős részét, többek között istenítették Kerouacot, még akkor is, mikor az író megvetéssel beszélt róluk." Idézet a regényből.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még