Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Jogállami átmenetünk *

Szerző: Varga Csaba
Jogállami átmenetünk *
Jogállami átmenetünk * - adatlap
Méretek: SZ: 14cm M: 20cm
Kiadó: Magánkiadás
ISBN:9789639735262
Kiadás éve: 1998
Oldalszám: 236
Borító: keménytáblás
910 Ft-os megtakarítás!:) Most 37%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,400 Ft
Könyvudvar ár: 1,490 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

„Közel száz év magyar történelme részleges sikereinek és alapvető megoldatlanságból fakadó kudarcainak az ismeretében mindenesetre bizton tudhatjuk, hogy fejlődésünknek nem volt meghatározó jellemzője”. Tény, hogy a középrétegekből azok, akik egyéb irányban meghatározóan komoly elhivatottságot nem éreztek, egyre nagyobb számban választották - először talán átmenetileg, jobb híján, később azonban a (társadalmi értelemben) felnőtté válás útjaként is - a jogi stúdiumokat. 

Tény, hogy ennek következtében mindenütt, ahová beérkezhettek - vagyis a politizálás és a politizálgatás fórumain (az országgyűlésben, a vármegyei közigazgatásban, de a pártokban, a kaszinókban és a társasági élet egyéb színterein is) - pontosan a jogászok műveltségét eszményítő jogászias érvelés játszott mintaadó szerepet. A stílust, a politika gyakorlását így óhatatlanul alakította.

S hogy mindezt a XIX. század végének teljesítményeire konkretizáljuk: a jogászság a polgárosodás ügyét példamutatóan sikeres kodifikációkkal segítette, és hozzájárult egy szakmailag magas szintű törvényhozási (jogalkotói) és törvénykezési (jogalkalmazói) szervezet kiépítéséhez. És hozzátehetjük: a két világháború közötti korszakot sem pusztán a Királyi Kúrián elnöklő Töreky Géza politikai vonatkozású ügyekben is példásan szigorú bíráskodása jellemezte...
 

kötés: vászon

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: