Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Vadpávamenyegző

Szerző: Sütő András
Vadpávamenyegző
Vadpávamenyegző - adatlap
Méretek: SZ: 17cm M: 25cm
Kiadó: Tellér
ISBN:9638178078
Kiadás éve: 1994
Oldalszám: 208
Borító: keménytáblás
490 Ft-os megtakarítás!:) Most 38%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 1,280 Ft
Könyvudvar ár: 790 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

"A ​kiváló erdélyi író ezen rendhagyó munkája kilép a megszokott történelmi témaköréből és bár az ifjúságot szólítja meg, minden történetében végighúzódik a felnőttekhez szóló gondolatiság is. Sok színes képpel illusztrálva mutatja be Erdély csodálatos hegyvidékeit, az ott élő embereket, erdei állatokat, s elvezet a vadpávák – fajdmadarak elrejtett világába is.

Történetemet azzal kezdem, hogy elmondom, hol éltek az említett székelyek, pontosabban: székely-magyarok, mert így is nevezik őket. Aki pedig azt kérdezné, hogy ez meg mi a csuda: ha egyszer székely, akkor miért magyar? Ha meg magyar, minek székely?
Magyarázom.
Ázsiában, Afrikában él egy sárga alapon fekete foltos gyönyörű nagyvad. Hogy hívják? Leopárd.
De másik neve is van a kacagányosnak, őseink ezen bundás kedvencének: párduc. Egyikünk így mondja, más meg amúgy. Jómagam tehát, hogy senkit meg ne bántsak, azt mondom: leopárduc.
Hát ilyen a székely-magyar is. Leopárduc.
Becsületes néven Medve Mihály és Mihályka itt jött a világra, ahol történetemet mesélem: Erdélyország keleti felén a Hargita tövében, a Sikaszópataka mentén, a Libány tető közelében.
Igazi havasi emberek ők tehát, a végtelen erdőrengetegek lakói…

A „VADPÁVAMENYEGZŐ” című ezen kiadványt egyaránt ajánljuk a fiataloknak és a felnőtteknek, akik Erdélyt, az ott élő embereket és állatokat ennek a kötetnek a segítségével közelebbről is meg szeretnék ismerni."

 

Sütő András irodalmi munkásságát a történelmi és társadalmi drámák, színművek, valamint az erdélyi magyarság nehéz sorsát bemutató írások fémjelzik. Ebbe a kötetbe gyűjtött elbeszéléseivel azonban kilép eddigi irodalmi keretéből, mert a kérlelhetetlenül haladó idő őt is serdülő unokák nagypapájává léptette elő. S bizony az igazi nagyapának "mesés" kötelmei is vannak. És Sütő András mesél. Ahogyan maga mondja: igaz meséket és csodás történeteket. De nemcsak saját unokáinak, hanem minden magyar gyermeknek, sőt a szüleiknek is. Elviszi olvasóit az erdélyi havasok rengeteg erdeibe, a medvék, rókák, fajdkakasok birodalmába - el a vizek partjára, a csukák, pisztrángok és vízimadarak világába. Megismertet az olvasóival kacagnivaló vadászokat, szenvedélyes horgászokat, erdei és vízi embereket. Emberi nyelven szólaltat meg állatokat - Róka Marcit, Lúd-Millát, Tapsifülest és pákosztos mackót, a sorok mögött pedig minden történetben ott dereng a felnőtt embernek szóló gondolatiság is. Sütő András ismét egy csillogó gyöngyszemmel gazdagította a magyar irodalmat. Szerzőnek, kiadónak egyaránt legszebb sikere az a gyermeki üzenet lesz: NAGYAPÓ! MESÉLJ NEKÜNK TOVÁBB!

TARTALOM

A szerző előszava 7
Vadpávamenyegző 9
Róka Marci és Lúd-Milla 115
Tapsifülesből Tapsifületlen 121
Tapsifületlen a nyúlbírónál 125
Nyáresti medvenézőben 131
Volt egyszer egy édesszájú medve 143
A Duna titkaiból 153
Fácánkrónika 185
Azok a pisztrángos napok 199
Ritkábban használatos kifejezések jegyzéke 208

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: