Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Bíróságok mérlegen II.

Szerző: Fleck Zoltán
Bíróságok mérlegen II.
Bíróságok mérlegen II. - adatlap
Méretek: SZ: 14cm M: 22cm
Kiadó: Pallas
ISBN:9789638799562
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 393
Borító: keménytáblás
2,710 Ft-os megtakarítás!:) Most 84%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 3,200 Ft
Könyvudvar ár: 490 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A második kötetben a bíróságok különböző szempontú elemzését végzi négy szerző. Halmai Gábor az alapjogi bíráskodás esélyét latolgatja a személyiségvédelem gyakorlatának vizsgálatával. Az alkotmányjogász megállapítása szerint a magyar bírói gyakorlat csak nagyon korlátozott módon használja a jogállam által nyújtott eszközrendszert, az alkotmány passzusai, az alkotmánybíróság vagy az európai bíróságok határozatai kevésbé orientálják a magyar jogalkalmazót, mint a Legfelsőbb Bíróság eseti döntései vagy több évtizeddel ezelőtti állásfoglalásai.

Bencze Mátyás a Bírósági Határozatokban a jogértelmezés alakításának céljával közzétett eseteket elemzi és bemutatja, hogy gyakran az alapelvekkel, klasszikus jogi fogalmakkal is szembekerülnek a felsőbíróságok határozatai. Hack Péter a büntető eljárási törvény módosításainak dokumentumelemzéssel feltárt történetét írja le. Az igazságszolgáltatás lobbistái meghatározó pontokon avatkoztak be a törvény alakulásának folyamatába, tévhitnek bizonyult tehát az a feltételezés, hogy minden esetben a politikai döntéshozás torzította a jogalkotást.

Navratil Szonja szintén az igazgatási dokumentumok elemzésének eszközével jut arra a következtetésre, hogy a bírósági szervezet gazdálkodása nem áttekinthető, nem szolgálja a hatékonyságot, viszont széles mozgásteret nyújt a szervezeti hatalmi centrumoknak. Összességében a kutatás második kötete arról tudósít, hogy a bírósági szervezet rossz szabályozása és ebből következő működési rendellenességei nem következmények nélküliek: problémás a jogértelmezés alakítása és az ehhez való bírói viszonyulás, a bíróságok gazdálkodása, és ehhez a helyzethez idomult az igazságszolgáltatás működését közvetlenül érintő eljárás is.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: