Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Szereptudásra vagy rögtönzésre - Demeter András a s(z)ínen *

Szereptudásra vagy rögtönzésre - Demeter András a s(z)ínen *
Szereptudásra vagy rögtönzésre - Demeter András a s(z)ínen * - adatlap
Méretek: H: 20cm SZ: 14cm
Kiadó: Europrint
ISBN:9786068581019
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 402
Borító: keménytáblás
Könyvudvar ár: 1,990 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

DEMETER ANDRÁS magyar színész húsz éve még csak 24 éves volt, amikor Romániában pályázat útján először a Temesvári Csiky Gergely Színház igazgatója lett. A mindenkori egyetemes színháztörténet legfiatalabb állami színdirektorának és a nemzetközi hírűvé vált Csepűrágó Fesztivál megalapítójának temesvári pályafutását ezen kívül is számos érdekesség jellemzi. Például három nyelven játszott Shakespeare-főszerepeket. Többek között, 10 évvel ezelőtt Claudiust a mára legendássá vált Hamlet előadásban.
Azóta is gyakran eszembe jut az a kép, ahogy a teátrumot tíz éve irányító Demeter András Claudius jelmezében, elgondolkodva ül a sínen a fél évszázados temesvári magyar színház jubileumi díszelőadásában, miközben körülötte betódulnak a darabbeli színjátszók, azaz a magyar társulat tagjai és a különböző nemzetiségű vendégfellépők. Ez a dráma szerint a kémlelő, vagyis az úgynevezett Kolostor jelenet után következik, amikor a Király rájön arra, hogy az ellenséget, Hamletet bizony nem a szerelem bántja. Polonius már kiment, a trupp pedig az Egérfogóra készülődik. A valóságos dramaturgiai történéseken túlmenően is szinte emblematikus erejű lett ez a pillanat, ahogy a még mindig rendkívül fiatal művész-direktort körülöleli mindaz, amit lényegében a saját kitartásának köszönhet, és amivel sínre tette a megszűnésre ítélt temesvári magyar teátrumot.
Ez a Hamlet-könyv (A kor foglaltjai, továbbá a Ki vagy? című köteteket követő harmadikként) a színháztörténet legfiatalabb állami színház igazgatója, az akkor 24 éves színész direktori kinevezésének 20. évfordulóján, illetve a hajdani Vendégségben Budapesten Határon túli magyar színházi estek keretében Demeter Andrással és az egykori Égtájak Irodával közösen szervezett Hamlet a Nyugatiban 10. évfordulóján jelent meg, éppen 220 évvel az első magyar nyelvű Hamlet színpadi ősbemutatója után.
(A szerző)

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: