Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Erről az Euphorboszról beszélik - Összegyűjtött versek 1963-2012

Erről az Euphorboszról beszélik - Összegyűjtött versek 1963-2012
Erről az Euphorboszról beszélik - Összegyűjtött versek 1963-2012 - adatlap
Méretek: SZ: 14cm M: 20cm
Kiadó: Kalligram
ISBN:9788081018961
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 448
Borító: keménytáblás
2,500 Ft-os megtakarítás!:) Most 62%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 3,990 Ft
Könyvudvar ár: 1,490 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A 80 éves Tőzsér Árpád gazdag költői életművének újrarendezése ez a kötet. Nemcsak a hozzávetőlegesen 60 évnyi költői pálya versanyagát tartalmazza, hanem a versekről szóló legjobb kritikákat is, jelezve, hogy a költő csak a különböző olvasatok sorával együtt gondolja működő szövegkonstrukciónak verseit. - Reményi József Tamás (a költő műveinek talán legjobb ismerője) szerint "Tőzsér életútját sokáig a menekülés és a látszólagos beérkezés ellentmondása jellemezte: szökés gyerekkorban a szlovákiai kitelepítés elől, betegségbe-rejtőzés a felnőttkor terhei elől, vállalt száműzetés az irodalmi közéletből a hetvenes években - miközben már többkötetes költő, a pozsonyi Irodalmi Szemle szerkesztője, a várva várt "új hang" a szlovákiai magyar irodalom önigazolásához."
Reményi itt leírja azt a kulcsszót, amely Tőzsér Árpád változatos és egyre változó költészetének rejtelmeit nyitja, s ez a szó a "menekülés".

Menekülés a magán- és társadalmi élet megpróbáltatásai elől, de menekülés az ismerttől az ismeretlen felé: az ismert, belakott kifejezésformák szinte lökik a költőt a számára ismeretlen információk felé, mintha valamire egyre készülne, s még mindig az anyagot gyűjtené a "valamihez", sietősen. S a jelen kötet elrendezése egy új irányát is jelzi e "menekülésnek": az összkoncepció, az "antikizáló" törzsanyag a "helyitől", az "időbelitől" a "zártságtól" való távolodást is megjeleníti, s a költészet és az univerzum kapcsolatát célozza. Vagy ahogy Reményi fogalmaz: "Tőzsér (...) felismerve és elutasítva a kisebbségi lét egyrészt kényszerű, másrészt hamis tudatú gettójellegét, példátlan önfegyelemmel rágja kifelé magát egy közegből (...), kidobálva a korábban kötelező irodalmi kelléktárból mind a kacatokat. Kidobálhatja, mert esszéiben, költészetében olyan filozófiai, nyelvfilozófiai szempontokat alkalmaz, amelyekkel rá lehet mutatni a hely szellemére, egy-egy toposz világszerű magyarságára. Hangvételével, önélveboncoló kíméletlenségével és egyúttal fölényes játéktudásával a verset író Tőzsér az ezredforduló magyar költészetének különleges, kimagasló alakja."

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még
Összegyűjtött versek
Könyvudvar ár: 2,490 Ft 1,290 Ft
Faustus Prágában *
Könyvudvar ár: 990 Ft
A mű átváltozásai
Könyvudvar ár: 1,990 Ft
Jókai Mór szerelmei
Könyvudvar ár: 390 Ft
Amalthea szarva
Könyvudvar ár: 1,490 Ft 590 Ft