Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Bernády György és kultusza Marosvásárhelyen - Emberek és Kontextusok

Bernády György és kultusza Marosvásárhelyen -  Emberek és Kontextusok
Bernády György és kultusza Marosvásárhelyen - Emberek és Kontextusok - adatlap
Méretek: SZ: 17cm M: 14cm
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Partium
ISBN:9786067390964
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 224
Borító: keménytáblás
1,910 Ft-os megtakarítás!:) Most 73%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,600 Ft
Könyvudvar ár: 690 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

​A lokális történelem mint narratív identitás

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézete doktori iskolájának oktatói és hallgatói 2008-ban indították az Emberek és Kontextusok sorozatot. A forrásközlő kötetek a társadalomkutatók és a népi életforma, a hagyományok iránt érdeklődő olvasók figyelmére tartanak számot.

György V. Imola kutatásában több tudományterület ér össze. Azért tárja fel Marosvásárhely történelmének egy korszakát, polgármestere Bernády György életpályáját, a róla szóló diskurzust, hogy megértse és nyomon követhesse egy város és perifériája emlékezési stratégiáját, identitásának szerveződését és működését. Dr. Keszeg Vilmos

"György V. Imola munkája arra keresi a választ, hogy egy adott település milyen jellegű stratégiákat érvényesít annak érdekében, hogy a múlt ne merüljön feledésbe, illetve hogyan mitizálódik a „városépítő” polgármester, Bernády György személye és kora a város emlékezetében. A szerző kutatása a 20. század eleji sajtóban fellelhető írott anyagra, a rendszerváltás után megalapított Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány néhány tagjával folytatott interjúkra, a résztvevő megfigyelésre, a településről írott művekre alapoz. Célja fényt deríteni egy lokális közösségben kiépült kultusz tartalmára, motivációira, illetve a mögötte húzódó narratívákra, rákérdezve a kultusz kialakulásának idejére, szerveződési formáira, ennek jelentéseire. Továbbá azt vizsgálja, hogy az emlékezési folyamatok hogyan tartják fent, illetve hogyan erősítik a lokális identitást, melyben egy közösség településéhez, megnyilvánulási tereihez, múltjához, történeteihez való viszonya mutatkozik meg. A szerző állítása szerint a Bernády György-kultusz az 1989-es fordulat után épült ki, a helyi elit kultuszteremtő törekvései eredményeképpen. A főleg politikusokból álló helyi elit megteremtette a kultusz helyét, idejét, a reprezentációk tárgyi világát, illetve a polgármesterről szóló diskurzust." (forrás: moly.hu, Olya)

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: