Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség

Szerző: Adam Michnik
Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség
Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség - adatlap
Méretek: SZ: 14cm M: 20cm
Kiadó: Kalligram
ISBN:8071498777
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 477
Borító: puhatáblás
1,910 Ft-os megtakarítás!:) Most 76%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,500 Ft
Könyvudvar ár: 590 Ft
Darab: Kosárba tesz
20 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 43 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

A tíz évvel ezelőtt megjelent Gondban a bohóc c. kötet azt a Michniket mutatta be a magyar olvasónak, aki a totalitarizmus évtizedeiben elszántan harcolt a pártállam politikai és kulturális monopóliumának megtörésén, s aki harmincnégy esztendős korában, a Szolidaritás megalakulásakor úgy érezte, hazájában végre kisütött a nap. A lengyel forradalom azonban, amelynek szerzőnk, fáradhatatlanul munkálkodva az értelmiség és a munkásság történelmi szövetségén, aktív előfutára volt, nem győzött könnyen.

Ám Michnik, e vérbeli politikai esszéista a kilencvenes évektől gyökeresen átalakuló világban ugyanúgy tisztában volt a leírt szó súlyával, mint a hadiállapot hónapjaiban. Írt és írt, pontosabban olvasott és írt minden élethelyzetben, börtönben, internáló táborban, szanatóriumban, a lapszerkesztés napi robotja közben vagy erővel kiszakítva magát az értekezletek és konferenciák végtelen láncolatából.

Ezt az esszéírót mutatja be a jelen kötet, melynek szerzője számot vetve Václav Havel, Andrzej Wajda, Tomas Venclova, Galina Sztarovojtova és mások életútjának politikai és erkölcsi tanulságaival, nem fél birokra kelni az új idők új szörnyeivel, szembenézni az új kor új kihívásaival. Mit kezdhet az egykori ellenállás "állhatatos hercege" a demokrácia kulisszái közt, ahol elsősorban a kompromisszumok nyelvét és természetét kell érteni? Mire tanítja a „megtért disszidenst” a történelem, amikor "a többség elveti az erényt"? Mit sugall ma az egykori tapasztalat, miszerint „a legrosszabb világban, elnyomásban és megaláztatásban is lehet úgy élni, hogy az ember ne tagadja meg az értékeket”, csak "némi fantázia és következetesség kell hozzá", meg "egy kis bátorság". Az a Michnik szól itt hozzánk, akinek a politikai cselekvés és állásfoglalás mindig erkölcsi kérdés volt, s aki ma különös hangsúllyal veti fel, hogy "milyen Európát szeretnénk?"

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Mások ezt vették még
Globális ökopolitika
Könyvudvar ár: 490 Ft 100 Ft
1 vélemény
A modern férfi születése
Könyvudvar ár: 490 Ft