Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Móricz Zsigmond

Szerző: Féja Géza
Móricz Zsigmond
Móricz Zsigmond - adatlap
Méretek: SZ: 16cm M: 23cm
Kiadó: Mundus
ISBN:9639501336
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 216
Borító: keménytáblás
1,830 Ft-os megtakarítás!:) Most 72%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 2,520 Ft
Könyvudvar ár: 690 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Mindig tanulságos, amikor egy íróról egy másik író készít portrét. Féja Géza esetében ezen túl még az is elmondható, hogy amikor nekilátott, hogy megrajzolja Móricz írói karakterét, egy olyan alkotóval volt dolga, akinek írói arca éppen azokban az években bontakozott ki, amikor maga az elsőket lépte ezen a pályán.

"Mesterem volt a szó legjobb értelmében, mert belső fejlődésemet táplálta" - írja Féja egy helyütt. Féja Géza abból indult ki, hogy Móricz igazmondó író, akiben felszínre tör a magyarság sajátos emberi természete. Ám Móricz ürügy is volt Féja számára.

Mint a szociográfiai irodalom szemléletformáló figurája, a nagy előd kapcsán valójában a saját társadalmi és irodalmi koncepcióját fejtette ki. Az igazmondó Móricz alakja tehát szimbolikus értelmet nyert a politikai összefüggésekben gondolkodó Féja szemében, aki az akkor még az irodalmi népiesség útján haladó népiesek elé példaként állította a magyar natúra irodalmi felszínre törését, a Móricz-jelenséget.

1939-ben megjelent könyve erényei közé tartozik, hogy bár majdnem a teljes életmű ismeretében írta meg tanulmányát (Móricz három év múlva meghalt), kerülte az irodalomtörténeti beskatulyázásokat, és pusztán az életút, valamint az életmű belső törvényeire koncentrált.

Féja Géza könyve forrásértékű a Móricz-kutatás számára. Az Életműsorozat jelen kötete függelékben közli Féja egyéb Móriczról szóló írásainak egy részét, melyek a monográfiát követően jelentek meg.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: