Figyelem! A honlap és a bolt kínálata eltérhet. Részletek

Rejtett dokumentumok

Rejtett dokumentumok
Rejtett dokumentumok - adatlap
Méretek: SZ: 17cm M: 24cm
Kiadó: Mundus
ISBN:9639501867
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 643
Borító: keménytáblás
4,410 Ft-os megtakarítás!:) Most 81%-kal olcsóbb!
Eredeti ár: 5,400 Ft
Könyvudvar ár: 990 Ft
Darab: Kosárba tesz
26 éve változatlanul
a legalacsonyabb árak
Megrendelését akár
ingyenes szállítással is kérheti!
Több mint 54 ezer
Facebook rajongó
Biztonságos kapcsolat adatait bizalmasan kezeljük

Ez a termék a készlet erejéig csomagban is kapható, extra kedvezménnyel! Részletek itt. Ha a link nem működik, a csomag már nem rendelhető.

Forrásszemelvények 1956 tanulmányozásához

Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából újabb könyvvel jelentkezett a történész szerzőpáros. A kötet forrásválogatás, többségében eddig nem publikált és rejtett dokumentumok gyűjteménye, amelyek a korabeli hivatalos szervek irataiból kerültek ki. Az első fejezetben a szerzők ismertetik a fegyveres események helyszíneit bemutató térképeket, és válogatást közölnek a központi rendfenntartó erők vezetőinek jelentéseiből.

A másodikban a központi katonai szervek és katonai vezetők beszámolóiból emeltek ki szemelvényeket.

A harmadik fejezet foglalkozik az október 28-ig lövetett sortüzek hivatalos jelentéseivel, míg a negyedik a restauráció újonnan alakult erőszakszervezeteinek tevékenységi körére koncentrál.

Az ötödik és hatodik rész a forradalom leverésének és a megtorlás időszakának eseményeit dolgozza fel. A szerzőpáros a források tükrében rávilágít arra, hogy a megtorlásra tudatosan készült a hatalom, és a felelősség elhárítását már a rendszer kiépítésének elején megkezdte az új berendezkedés. Külön érdekesség, hogy a megtorló perek kapcsán ismét felmerül a koncepciós perek vádja, ami a források alapján számos esetben megalapozott, azonban némi ellentételként olyan peranyagot is bemutatnak, amelyben a bíró szabadabb mozgástérrel rendelkezett a döntésben az elítéltek javára.

Az értékes forrásgyűjtemény az ország egész területéről közöl pontos forráshellyel ellátott dokumentumokat, amelyekhez annotált tartalomjegyzéket, rövidítésjegyzéket is mellékeltek. Az eddig ismeretlen iratokat tartalmazó munka nemcsak kiegészíti, de számos vonatkozásában új megvilágítás alá is helyezi az 1956-os és azt követő eseményeket.

Nincsenek vélemények ehhez a termékhez.

Írjon véleményt a termékről

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: